EFA (European Free Alliance) är ett europeiskt parti som verkar för minoritetsrättigheter, självständighet och självstyre för olika minoriteter i Europa. Över 40 nationella partier från 16 medlemsländer ingår i dag i samarbetet, däribland Ålands framtid som på fredagen stod värd för en diskussion om hur minoriteter och regioner kan påverka beslut i EU. Förutom Ålands framtids partiordförande Peggy Eriksson, som också är vicepresident i EFA, deltog Anton Nilsson och Maylis Roßberg från Tyskland som är toppkandidat för EFA till posten som EU-kommissionens ordförande.
Maylis Roßberg kommer själv från en dansk minoritetsregion i Tyskland och för två veckor sedan deltog hon i Maastrichtdebatten, med bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Tyvärr debatterades inte minoritetsfrågan över huvud taget. Det är inte en fråga som andra partier har på sin agenda och det är väldigt svårt att ta upp det. Bara att jag lyckades nämna minoriteter är ett steg framåt.
Tydliga krav
Maylis Roßberg säger att man från EFA har väldigt tydligt krav på EU.
– Vi till ha ett EU som tar hänsyn till alla regioner. Ett av våra krav är ett stärka regionkommitténs inflytande, så att den inte bara har en rådgivande funktion.
Vad måste hända för att de som fattar besluten ska börja lyssna mer på minoriteter?
– Vi måste ändra systemet. Just nu pågår en debatt om fördragsändringar och där finns det en möjlighet att ge parlamentet mer makt som en motvikt till rådet. Det behövs också en minoritetskommissionär som jobbar med minoritetsrättigheter.
Måste ändras
Anton Nilsson som även han ställer upp i EU-valet på Svenska Folkpartiets lista säger att samordnade minoriteter är en grundförutsättning för att få EU att lyssna.
– För att synas måste vi samarbeta och grunden är att se till att få vara med vid bordet när besluten fattas. Sedan finns ett antal intressen som är typiska för Åland, men som också visat sig vara gemensamma frågor som många andra minoritetspartier jobbar med. En sådan fråga är att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.
Enligt Anton Nilsson är det inför sommarens val särskilt viktigt att vara tydlig med att det finns massor inom EU som behöver förbättras.
– Mycket är rent ut sagt dåligt, men det innebär i sig inte att EU som helhet är en dålig grej.
Att även minoriteter känner sig hörda tror han är en nyckel för ett fungerade EU.
– Det är helt uppenbart att vi behöver EU för de stora frågorna, men mycket behöver också ändras så att vanligt folk känner att någon lyssnar på dem. Där är minoritetsfrågan en nyckelfråga.