Mängden produktion är begränsad eftersom spänningen stiger när el ska transporteras från kund in i det allmänna elnätet. Ungefär så förklarar David Karlsson i korthet de begränsningar som finns i dag.
– Vi som elnätsbolag måste följa normer och branschpraxis som gäller i Finland, säger han.
Det innebär alltså i praktiken att det finns en gräns för hur många ålänningar som kan tänka klimatsmart och hitta fossilfria energialternativ?
– Ja, det finns en gräns för hur mycket produktion som kan finnas i ett elnät. Gränsen är specifik för varje område och är beroende av flera faktorer, bland annat avstånd till transformator och grovlek på elledningar.
Fokus på alla kunders behov
Efterfrågan på solceller är ständigt växande och just nu ser man en boom, både till följd av det stöd som betalas ut från landskapsregeringen, men också på grund av de höga energipriserna för närvarande.
– Vi ser att kunder väljer allt större anläggningar än tidigare – större anläggningar än motiverat utifrån kundens förbrukning. Kunder som väljer riktigt stora anläggningar begränsar möjligheten för övriga kunder i samma område.
Varför väljer kunderna större och större anläggningar?
– Varje producerad kilowattimme blir något billigare ju större anläggningen är, och dessutom går priserna på anläggningar neråt hela tiden, vilket gör att man får mer för pengarna. Ofta köper också kunder en anläggning samtidigt som de investerar i en elbil – man vill helt enkelt tanka sin egen el.
Vems uppgift är det att lösa problematiken?
– Vi tar emot så mycket produktion som möjligt inom ramen för normerna och nätets kapacitet. Om det ska byggas mer produktion måste elnätet byggas om. Om en kund vill bygga en produktionsanläggning utöver det som är möjligt måste kunden betala förstärkningen i elnätet. Vårt fokus på nätbyggnationen ligger på att renovera ett gammalt elnät som berör många kunder och som förbättrar motståndskraften mot stormar, medan förstärkning för produktion hos kunder skulle innebära att vi satte resurserna på elnät som inte är i behov av renovering.
Så vems uppgift är det?
– Det är helt enkelt så att en kund som vill bygga mer än nätet tillåter, själv måste stå för förstärkningen av nätet. Och jag vill förtydliga att det här inte handlar om något som vi tycker, det bygger helt enkelt på normer, branschpraxis och branschrekommendationer.
Finns alltid en gräns
Enligt David Karlsson informerar man, via sin hemsida, alla presumtiva solpanelsköpare om begränsningarna och reglerna.
– Och alla som säljer solceller känner till regelverket och ska informera sina kunder samt se till att en förhandsanmälan görs. Det framgår tydligt att en sådan ska göras just för att man inte ska behöva köpa något som sedan inte kan installeras. Vi informerar även kunder som kontaktar oss, och handleder dem.
Borde inte alla, i medvetna tider som dessa, ha lika stora möjligheter att satsa på gröna alternativ?
– Möjligheterna förbättras hela tiden i takt med att elnätet renoveras, men det kommer alltid att finnas en gräns för hur mycket produktion som kan finnas i lågspänningsnätet. Det pågår dock forskning kring dessa frågor i Finland, och vi tittar hela tiden på hur vi ska kunna få in ytterligare effekt i elnätet. Utvecklingen på området går snabbt, det är inte omöjligt att det kommer nya normer inom en snar framtid.
Måste tänka på alla kunder
Boomen för privata mikroproducenter är också, ironiskt nog, tillika orsaken till kapacitetsbristen, och David Karlsson menar att en renovering av elnätet för att möjliggöra för fler att ha egna anläggningar, skulle slå väldigt snett.
– Vi är ett kundägt bolag, och i princip skulle en renovering av den orsaken innebära att de som inte har råd med egna anläggningar betalar en utbyggnad för dem som har råd.
Från att år 2014 ha haft en enda privat solcellsanläggning i nätet finns det i nuläget 335 privata anläggningar med en totaleffekt på 2,65 megawatt.
Har du själv solceller?
– Jag har faktiskt nyligen beställt, och jag hamnar självklart i samma kö som alla andra kunder.
Ligger det något i att ÅEA inte är intresserat av att bygga ut för privata anläggningar eftersom ni vill sälja el – inte tvärtom?
– Nej, naturligtvis inte. Tvärtom har vi legat i framkant för att möjliggöra installation av solceller, vi ägs ju som sagt av våra kunder och bolaget delar inte ut några vinster. Men vi måste se till alla kunders intressen.
ÅEA är ett stabilt bolag som har byggts upp av kunderna, borde ni inte ha råd att bygga ut elnätet för de kunder som behöver det?
– Om vi skulle göra det skulle det innebära höjda elnätsavgifter för samtliga kunder. Att bygga ut nät som inte är i behov av det tar också bort resurser från renovering där de verkligen behövs.