Det är de senaste veckorna som en neurologisk variant av viruset EHV-1 konstaterats hos flera hästar i Sverige. Enligt Lantbrukets affärstidning har hästar i både Skåne och Stockholms län smittats. Så nyligen som i onsdags lämnade länsveterinären i Stockholms län besked om att ett nytt fall av EHV-1 konstaterats på Värmdö och alla tävlingar i Stockholmsområdet har ställts in. Även i Uppsala län har flera hästar isolerats då de misstänks ha blivit smittade av den neurologiska varianten av viruset.
EHV-1 kan orsaka både övre luftvägsinfektioner och abort hos dräktiga ston. Att viruset bryter ut som en neurologisk sjukdom är dock inte lika vanligt.
– Då angriper viruset det centrala nervsystemet och förlamar hästen. Det är sådana fall man sett i Sverige nu. Man pratar om att man inte sett liknande utbrott på över 30 år, säger Caroline Anderson-Granlund.
På Åland följer man situationen noggrant.
– Viruset har konstaterats på flera håll i Sverige, det är väldigt spritt. Uppsala och Roslagen där det också finns misstänkta fall ligger nära Åland. Den här situationen är såpass allvarlig att vi måste anpassa oss på Åland.
Sprider sig lätt
Viruset sprider sig i luften och kan till exempel, om en infekterad häst hostar eller nyser på en människa, sprida sig till andra ställen.
– Så om den personen sedan åker till ett annat stall utan att tvätta sin kläder kan smittan sprida sig till nya hästar. Viruset kan ligga latent i 21 dagar vilket betyder att man kanske inte ens vet om att man varit i kontakt med en sjuk häst, säger Caroline Anderson-Granlund.
Hur länge viruset överlever utan bärare är inte helt fastslaget, men Caroline Anderson-Granlund säger att hon hört att det kan leva upp till 48 timmar.
– Det betyder att viruset kan följa med en person som varit i Sverige till Åland.
I Sverige har flera stall isolerat sin verksamhet för att undvika spridning av smittan och på Granlunda gård vidtar man också åtgärder.
– Ingen av hästarna som är här får åka till Sverige. Vi hade en person som ville ta sin häst till Sverige för att träna men där sa vi nej. Vi måste avvakta.
Undviker kontakt
Hästar som kommer till gården för att träna får inte vara i kontakt med de hästar som bor på gården. Och tränare och ryttare som varit i kontakt med andra hästar uppmanas tvätta både sig själva och kläder om de ska komma till stallet.
– Men det är det som är så svårt, att man aldrig kan vara säker. Skulle viruset sprida sig till Åland tror jag att det kan gå riktigt illa. Det är läskigt, säger Caroline Anderson-Granlund.
Hästsporten ökar hela tiden och på Åland finns i dag över 1.000 hästar.
– Men det finns ingen beredskap om en häst insjuknar. Det är klart att vi kan sätta karantän runt vårt eget stall men det kanske skulle vara på sin plats med en klinik eller åtminstone möjlighet att sätta in akut behandling innan hästen förs till Sverige.
Lugnt än så länge
Även på stallet Reco Equestrian har man vidtagit åtgärder efter rapporterna från Sverige.
– Vi vill inte att man kommer hit med en häst som varit i Sverige de senaste 21 dagarna, säger Rebecka Eriksson.
Man vill också att personer som besöker stallet, speciellt om man varit i kontakt med en häst som varit i Sverige, ska ha rena kläder.
– Min uppfattning är att någon ålänning åker till Sverige varje vecka för att träna, tävla eller bara titta på hästar. Men så länge vi klarar av att inte få viruset till Åland är det ganska tryggt mellan gårdarna.
Hon framhåller samtidigt att försiktighet alltid är viktigt när man rör sig bland djur.
– Det cirkulerar virus framför allt på vintrarna. Man ska alltid vara försiktig men nu blir det så klart mer upphausat eftersom det är en neurologisk variant av EHV-1.
Kevin Eriksson