Projektet Viking Glory föddes 2015 och två år senare beställde Viking Line fartyget från det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co Ltd. I december överlämnades Viking Glory till Viking Line och efter en flera veckor lång färd från Kina välkomnades hon i februari till Åbo. Som tidigare har kommunicerats är Viking Glory en större och mer miljövänlig version av Viking Grace.
Sedan hemkomsten till Finland har det sista ombord på fartyget satts på plats. Bland annat har hela tax-free-avdelningen byggts upp. På måndagen, dagen innan fartyget sätts i trafik, visas interiören för första gången upp.
Öppna ytor
Kryssningsvärd Jonathan Isaksson, som leder en av rundturerna, berättar att Viking Glory på många sätt är ett resultat av kundundersökningar som gjorts under de tio senaste åren. Ett exempel på det är konferensavdelningen där det finns möjlighet att möblera om väggar helt efter behov.
– Vi vill kunna utnyttja ytor så effektivt och och smart som möjligt.
Ett annat exempel är nattklubben Vista room som egentligen inte är en nattklubb, utan en dagklubb. Där sträcker sig panoramafönster längs med väggarna och det är högt till tak. Syftet är få till ljusa och öppna ytor som är inbjudande under alla dygnets timmar.
Mest fönsteryta
Enligt Jonathan Isaksson är Viking Glory det fartyg som har mest fönsteryta på hela Östersjön och det syns genomgående från klubb- och restaurangutrymmen till friskvårdsutrymmen. Merparten av hytterna har också fönster.
Precis som på rederiets andra fartyg är det på de tre översta våningarna som det ”händer” på Viking Glory. Det är dit man går för att äta och njuta. I mitten sammanförs våningarna av ett torg.
– Det är en naturlig mötesplats, säger Jonathan Isaksson.
Från torget är det lätt att ta del av den skärgårdsinspirerade designen. Förutom ett fiskinspirerat metallkonstverk av konstnären och designern Stefan Lindfors är inslagen från den åländska skärgården många: Lamphuvuden som ser ut som fiskeredskap, räcken som påminner om vassruggar, nordiska trädväxter och möbler i röd granitfärg. Eller mer subtila detaljer som navigationsflaggor i väggarna.
Satsat på friskvård
På Viking Glory har Viking Line också valt att satsa mer på wellness och friskvård som på senare år varit en trend. Precis som på Viking Grace finns därför ett välutrustat spa, också det med panoramafönster. Nyheterna är ett yogarum och gym.
Viking Glory har flera restauranger. I stället för en a la carte har man emellertid satsat på bistron Kobba som är fartygets ”finrestaurang”. I anslutning till den finns Fyren som är ett inglasat chambre séparée som har plats för 12 matgäster eller 30 mingelgäster.
Jonathan Isaksson berättar att mycket ombord på fartyget har en historia bakom sig. Bland annat har rummen i konfenrensen namn efter platser på rutten, och restaurangen Kobba anspelar förstås på Kobba Klintar. Restaurangen ”Mimmi´s” som fått sitt namn efter sjörfartspionjären Wilhelmina ”Mimmi” Widbom, som seglat världen runt är ett annat exempel.
En lönnkrog
Ombord finns förstås också en buffé samt Östersjöns första saluhall, där allt från street food till nybakt finns att hitta – och i lönnkrogen Algoth’s serveras cocktails.
En annan nyhet är att Viking Line ombord på Viking Glory satsat mycket på utemiljöerna. I aktern finns ett skyddat däck och högst upp på våning elva finns en inglasad servering där man hoppas kunna servera mat och dryck och ha tillställningar från tidig vår till sen höst.
Taxfreen påminner mycket om den på Viking Grace. För att dela in de olika avdelningarna har man valt olika golv och tak så att det tydligt märks när man till exempel går över från whiskyavdelningen till vinavdelningen.
922 hytter
Ett annat tema som är tydligt ombord på Viking Glory är att man hämtat inspiration från havet och himlen. Till exempel vågformad inredning och ledbelysta tak med solnedgångar.
Boendeutrymmena påminner också mycket om de på Viking Grace. Totalt finns 922 hytter och totat 17 hyttkategorier ombord. Sviterna, som finns i varje hörn av fartyget, är till antalet fyra.
”Fantastiskt fartyg”
Efter rundturerna samlas dagens gäster för en festmiddag i restaurangen Kobba och en som är nöjd är Jakob Johansson.
– Det är ett fantastiskt fint fartyg. Fyren är en favorit men jag tycker allt genomgående är bra i alla detaljer. Det är verkligen inget man bara snott ihop. Det ligger enorm planering bakom det här och det är viktigt om fartyget ska vara i trafik i 30 år.
Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström konstaterar att ett mångårigt projekt nu slutligen gått i mål.
– Vi är väldigt glada. Det känns väldigt bra och vi tror mycket på det här lite annorlunda konceptet men lugnare kryssningar och fokus på öppna ytor, friskvård, restauranger och terrasserna.
I dag för fartyget sin första resa i reguljär trafik när man avgår från Åbo på morgonen. Vid rodret står, precis som under resan hem från Kina, befälhavare Ulf Lindroos.
– Det känns oerhört bra. I morgon blir kanske fartygets viktigaste dag och jag ser fram emot att träffa alla gäster.