Klockan är runt sju på söndagsmorgonen och några morgontrötta passagerare sitter och väntar på att få gå av ms Amorella i Åbo. En man strosar förbi, stannar en stund utanför hissarna innan han går mot den stängda kafeterian och ser sig nyfiket omkring. Ingen verkar notera att personen som döljer sig bakom munskyddet är Jakob Johansson, storägare och styrelseledamot i Viking Line.
När Ålandstidningen råkar på honom nästa gång har det gått några timmar sedan passagerarna steg av i Åbo hamn. I en byggnad i samma område gör sig rederiets ledning redo för att ta emot det nya flaggskeppet Viking Glory. Flera finländska journalister är på plats under välkomstceremonin, men de verkar främst vara inriktade på att få kommentarer av vd:n Jan Hanses och informationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström. Själv står Jakob Johansson i ett lugnt hörn i den bortre delen av lokalen och småpratar med en annan Vikingägare och styrelseledamot, Nils-Erik Eklund.
– Så ni såg mig ombord? Jo, jag brukar alltid se mig omkring där och hoppas kunna åka ännu mer när restriktionerna släpper, säger Johansson till Ålandstidningen.
Lyssnar hellre
När ett nytt namn plötsligt en dag dyker upp på listan över rederiets största aktieägare, och det dessutom rör sig om en person som till vardags jobbar i fastighetsbranschen, är det klart att det väcker intresse hos allmänheten. Men sedan hans holdingbolag Maelir Ab köpte Rafael-sfärens aktieinnehav i Viking Line 2019 har Jakob Johansson medverkat i endast ett fåtal större intervjuer.
Han förklarade redan för några år sedan i en intervju med Ålands sjöfart att han hellre fokuserar på affärerna och verksamheterna än att på att själv synas.
– Jag gillar att veta vad jag pratar om och vill därför inte prata om saker jag inte känner till. När man kommer in i ett nytt sammanhang och fortfarande befinner sig i en lärandekurva är det mer värdefullt att lyssna än att tala, säger han till Ålandstidningen.
Ansikte mot ansikte ger Jakob Johansson ett öppet och sympatiskt intryck. Han verkar förvisso fortfarande inte, efter några år som sjöfartsaktör på Östersjön, vara en person av yviga gester, men han ställer genast upp på en intervju och svarar ”det löser vi”, när fotografen lägger fram önskemål om fotografering både i hamnen och ombord.
På lång sikt
På Åland finns flera redarfamiljer, den bakgrunden har inte Jakob Johansson. Han har dock ett stort skärgårdsintresse och har sedan tidig ålder vistats på sjön. Under uppväxten åkte hans familj liksom så många andra ofta på kryssningar.
– Det vore kul om det kunde bli en självklarhet igen. Glory kan här bli ett intressant alternativ, med kvällsbåt från Stockholm.
Innan han bestämde sig för att satsa på Viking Line kartlade han samtliga rederier i närområdet.
– Jag sökte ett långsiktigt perspektiv och har i princip köpt för att aldrig sälja, det är den tidshorisonten jag har.
Efter 2019 har han utökat sitt ägande, inte minst i den företrädesemission som genomfördes i december, så att hans innehav per den 14 januari i år är uppe i strax över 20 procent (varav Maelir Ab:s andel är 19,84 procent och hans privata 0,17 procent).
Är du nöjd nu, med den andel du har i dag?
– Det får vi se – jag tar ett steg i taget. Det var viktigt att emissionen blev fulltecknad, och den var ett tillfälle att bidra.
Du har sagt att man ska så i dåliga tider för att skörda i bra. Men för goda skördar krävs det lite gödsel också, så hur ser framtidsplanerna ut för Viking Line?
– Vi tar ett steg i taget och i dag (läs söndag reds anm) tar vi emot ett nytt fartyg. Men det är klart att som rederi har man också ett fokus på nästa steg. Flottan åldras de facto varje dag, så även Glory. Jag tror att hållbarhetsperspektivet kommer att bli enormt mycket viktigare i framtiden än vad det varit tidigare. Kan man vara längst fram där tror jag att man har väldigt mycket vunnet.
Vad kan du mer säga om planerna?
– Jag är en ledamot i styrelsen och jobbar egentligen inte för mig själv, utan för bolagets bästa – precis som alla andra styrelseledamöter. Styrelsen måste arbeta mot att bolaget ska kunna tjäna pengar under alla årets månader, inte bara under högsäsongen. Det är något jag tror att blir allt viktigare.
Har du själv några idéer kring hur det ska göras?
– Det är klart att det finns idéer ... men det är ingenting jag vill dela med mig av just nu, säger han och upprepar:
– Men det är oerhört viktigt att hamna i en situation där man faktiskt är lönsam över året.
Handlar det om att attrahera folk på ett annat sätt än i dag eller att göra om själva grundkonceptet?
– Det kan handla om flera saker, man måste våga tänka lite nytt. Det traditionella, att folk har en industrisemester fyra veckor om året, håller på att luckras upp lite grann. Man måste förstå vad kunderna vill ha och vi har olika typer av kunder: ruttresenärer, kryssare och fraktkunder. Vi måste finnas där för alla våra kategorier.
Första titt
När Jakob Johansson påbörjar sin hemresa mot Stockholm på söndagskvällen är det med Viking Grace som färdmedel. När han möter upp Ålandstidningen för det överenskomna fotograferingstillfället berättar han att han tidigare under dagen hann få en första titt ombord på Viking Glory. Fartygsprojektet inleddes långt innan han själv kom med i bilden, och trots att han genom sin plats i styrelsen kunnat följa utvecklingen är det förstås en helt annan sak att se fartyget i verkligheten.
– Jag gick runt en timme ombord, det är ett fantastiskt fartyg som överträffade mina förväntningar, säger Jakob Johansson innan han tar en korg och går vidare för att kolla in utbudet i Graces taxfree.