Socialdemokraterna höll under lördagen en kongress där grunden för nästa års valkampanj lades. Med under kongressen var förutom partiets presidium och medlemmar även Therese Guovelin, vice ordförande i den svenska fackliga sammanslutningen LO, Pyry Niemi, socialdemokratisk riksdagsledamot i Sverige och Anders Bergérus, ombudsman på LO.
– Med dem har vi diskuterat vilka metoder och sakfrågor som gjorde den svenska kampanjen framgångsrik och som vi kan tillämpa här på Åland, säger Camilla Gunell.
Hon nämner bland annat betydelsen av sociala medier, dörrknackning och att ringa runt till väljarna.
– Det är saker som kanske inte varit så vanligt på Åland tidigare. Men när vi nu sett att man lyckats bra i Sverige kanske vi också vågar göra det, säger Camilla Gunell.
Enskilda självstyrelsefrågor
Camilla Gunell lyfter flera sakfrågor som partiet tagit med i den plattform man under dagen arbetat fram för nästa års val.
– Vi vill arbeta för självstyrelsen och socialdemokratin, omsorg och trygghet, att alla elever ska ha chans till en bra grundskola och den mest ambitiösa klimatpolitiken någonsin.
Sara Kemetter (S) berättar att partiet, efter en tids kamp för att få igenom en ny självstyrelselag, kommer att ändra strategi i arbetet mot Finland.
– Nu kommer vi i stället att driva enskilda frågor.
– Vi vill ha ett större ansvar för vår egen ekonomi och att vi i högre grad lever på egna skatter, säger Camilla Gunell.
Att Åland får en egen statssekreterare i Helsingfors och att Ålandskontoret blir Ålands ambassad är andra frågor man kommer att driva för att flytta fram positionerna för en mer utvecklad självstyrelse.
En överlevnadsfråga
Vice ordförande Carina Aaltonen säger att klimatfrågan är en överlevnadsfråga för hela mänskligheten.
– Det är en fråga som alla partier borde prioritera.
Partiet vill bland annat göra all tillväxt långsiktigt hållbar, att investeringar i den fossila ekonomin upphör och att utsläppen i Östersjön minskas enligt en långsiktig plan.
Andra frågor som lyfts upp är alla människors lika värde och rätt till allmän hälso- och sjukvård samt att alla barn och unga ska ha en bra grundskola.
Vad gäller den pågående reformen av Ålands kommunstruktur säger Camilla Gunell att man vid den här tiden nästa år vet hur kartan ser ut.
– Vi har alltid varit tydliga med att 16 kommuner är ohållbart. Det fortsätter vi att vara. Vi har utgått från att Åland är fyra kommuner när vi planerat för framtiden. Där har vi försökt vara steget före.
Kevin Eriksson