Stormskärs växthus och företagaren Mikael Lundell planerar att bygga ett eget vindkraftverk i Simskäla för att producera el för sitt eget behov. Trots klartecken från Vårdö kommun lämnade landskapsregeringen (LR) in en ansökan till EU-kommissionen om yttrande gällande risken att vindkraftverket skulle kunna inverka negativt på
havsörnen inom det närliggande Natura 2000-området.
I sitt svar till LR konstaterar enhetschef Nicola Notaro på generaldirektoratet för miljö att EU:s fågeldirektiv inte listar prioriterade arter. Kommissionens yttrande är därför inte nödvändigt, däremot behövs det förtydliganden på flera punkter.
– Det handlar främst om ett havsörnsrevir som ska skyddas. Det har blivit mycket krångel med det här och känns lite bakvänt när vi skärgårdsbor upplever att det finns gott om havsörn. Lagstiftningen slår tyvärr fel i det här fallet, säger Mikael Lundell.
Fråga om lönsamhet
Miljöbyrån på LR ska ge utlåtande om vindkraftprojektet och har därför i en skrivelse till Vårdö kommun begärt komplettering på fem punkter till den 21 december. Det gäller konsekvensen för Natura 2000-området, alternativa lösningar för energibehovet, samt kompensations- och skyddsåtgärder.
– Vi jobbar med att besvara skrivelsen. Kommunen är positivt inställd och jag hoppas att vi kan gå vidare med projektet. Energipriserna stiger och konkurrensen är hård. Med ett eget vindkraftverk slipper vi överföringsavgiften som nu är nästan fem cent per kilowattimme (kWh). Bara det räcker till att finansiera satsningen, säger han.
På lång sikt är lönsamhetsgränsen ungefär fyra cent per kWh och tanken är att företaget ska kunna expandera.
– Det finns en växande efterfrågan på grönsaker och vi ser stor potential, men det är en långsiktig plan. Jag har funderat i flera år på det här och det står mycket på spel. Investeringen är lika stor som hela omsättningen, men vi är etablerade och har en bra marknad.
Förordar helhetssyn
Mikael Lundell vill inte gå in på exakt hur man ska bemöta de krav som ställs, men konstaterar att LR själva måste bestämma hur en behörig bedömning av konsekvenserna för naturvärdena ska göras.
– Överlag tycker jag det blir för mycket byråkrati. Man borde se till helheten för miljön och inte fokusera på en enda art.
Beträffande möjliga kompensations- och skyddsåtgärder säger han att det finns andra närliggande markområden som kan vara intressanta som skyddsobjekt.
– Men några alternativ till egen vindkraft finns det inte. Det är en överlevnadsfråga för oss att vi kan växa med lönsamhet. Det handlar om arbetsplatser och framtidstro i skärgården.