Ålandstidningen har under de senaste åren i omgångar rapporterat om Mikael Lundells planer på att köpa ett eget vindkraftverk för elproduktion till sitt företag på Simskäla i Vårdö. För drygt ett år sedan fick han till slut grönt ljus för projektet, men allt höll på att gå i stöpet när priserna på begagnade vindkraftverk samtidigt sköt i höjden.
– Det var på vippen att jag skulle kasta in handduken, men sedan bestämde jag mig för att köra vidare. Det sista jag ville var att lämna allt bakom mig efter allt arbete som hade lagts ner.
Vindkraftverket i Katrineholm i Sverige som byggdes 2012 hade Henrik Lindqvist och företaget Gridlink redan tidigare identifierat.
– I våras tog vi fram ett utkast till köpeavtal som vi sedan skruvade på ganska länge, men i april skrev vi på det tillsammans med säljaren, säger Mikael Lundell.
310.000 euro
Vindkraftverket har efter det monterats ner i Sverige och på torsdagseftermiddagen anlände de första delarna med Finncanopus till Långnäs. Henry Suojanen från Gridlink var på plats för att ta emot delarna.
– Den här vändan kom generator, vingar och nav. Nästa vecka kommer tornet och lite andra delar. Sedan ska det mellanlagras här i Långnäs i väntan på att fundamentet på Simskäla blir klart.
Mikael Lundell berättar att han betalade 3,5 miljoner kronor, motsvarande 310.000 euro, för vindkraftverket.
– Men det är bara en fjärdedel av totalkostnaden. I det ingår inte nedmontering, transport, grundläggning, uppmontering, kabeldragningar, vägar och allt annat som behöver göras.
För den egna produktionen
Vindkraftverket har en navhöjd på 75 meter, en rotordiameter på 54 meter och maxeffekten ligger på 900 kilowatt. Tanken är att en stor del av produktionen ska användas för Mikael Lundells egen växthusverksamhet, särskilt på vintern.
– Det ska bli spännande att se om konceptet blir så lyckat som jag hoppas på. Vi vill fördubbla den belysta arealen i växthusen och kunna köra mera på vintern. Jag har länge velat utveckla verksamheten genom att odla mer på vintern men det har varit svårt med tanke på elkostnaderna. Med egen produktion ser jag en möjlighet att komma bort från det.
Eftersom ljuset bestämmer tillväxthastigheten för en gröda går det med hjälp av effektiv belysning att vinna en hel del tid.
– På vintern kan det gå dubbelt snabbare för vissa grödor om man har belysning. Förhoppningen är att öka produktionstakt och kvalitet och samtidigt frigöra areal som kanske kan användas för nya grödor.