Forskningsresultaten publicerades i måndags i den ansedda vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.
Live Science rapporterar att studien har letts av Philippe Jeandet, professor vid Universitetet i Reims. Han har tillsammans med franska och tyska forskare analyserat den kemiska kompositionen i vrakchampagnen och jämfört den med dagens champagne.
Forskarna konstaterar bland annat att vrakchampagnen innehåller mer socker än vad som är brukligt i dag. I vrakchampagnen finns hela 150 gram per liter.
Det här ska, enligt forskarna, gå helt i linje med vad 1800-talets människor tyckte om. I Ryssland ska det till exempel ha varit vanligt att tillsätta socker i middagsvinet. Upp till 300 gram per liter, sex gånger så mycket socker som i Coca-Cola, fanns det i den champagne som champagnehusets madame Clicquot, bestämde sig för att tillverka till den ryska marknaden.
Mot tysk destination
Men samtidigt talar sockerhalten för att champagnen inte var på väg till den ryska överklassen i St Petersburg som man hittills trott, utan mot Tyskland. Tyskarna ska nämligen ha föredragit en mer medelmåttig sötma. Det rapporterar Forskning.no. Vrakchampagnen innehåller också högre koncentration av vissa mineraler, som koppar och järn, än dagens viner.
Forskarna är också förvånade över hur väl bevarat vinet var.
Totalt hittades 168 champagneflaskor samt några ölflaskor i vattnen utanför Föglö. Några av champagneflaskorna såldes på auktion, som mest gick en flaska för 30.000 euro.
Annika Kullman