Landets regering vill ha möjligheten att reglera restaurangerna under en tremånadersperiod till och med den sista juni.
Förutom att reglera öppethållningstiderna skulle en sådan lagstiftning också möjliggöra begränsning av antalet kundplatser inomhus, krav på bordsreservationer på matställen samt vissa fastslagna fysiska avstånd mellan personer som vistas i lokalen.
Begränsningarna träder inte i kraft automatiskt om lagförslaget godkänns, utan ger regeringen möjlighet att genomdriva den genom direktiv när vissa, för tillfället ospecificerade, gränsvärden uppnås.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk till lagförslaget av framför allt tre orsaker.
– Lagförslaget ger regeringen verktyg som kan användas om smittoläget blir så dåligt att man finner det nödvändigt. Just ordet nödvändigt används väldigt mycket i lagförslaget, men vad är egentligen kriteriet för nödvändighet? säger han och tillägger:
– På Åland blir till exempel incidenstal lätt missvisande. Tidigare har vissa regioner fått undantag, men nu finns det inte svart på vitt vilka gränsvärden man tänkt använda sig av.
Osäkerhet
För det andra leder denna osäkerhet till att exempelvis turistföretag kanske väljer att inte starta sin verksamhet den här sommaren.
– Många i restaurangbranschen säger att de hellre håller stängt lite längre tid nu om de sedan får hålla öppet i sommar, bara de slipper den här sortens mittemellanstadium det här lagförslaget leder till, säger Mats Löfström.
För det tredje gör regeringens förslag ingen skillnad mellan olika typer av så kallade förplägnadsrörelser, vilket innebär att nattklubbar i storstäder och gästhamnar i skärgården behandlas lika.
Snabb behandling
Regeringen vill att lagen ska träda i kraft den 29 mars, det vill säga dagen efter att den nuvarande begränsningar löper ut. För att hinna med det behöver grundlagsutskottet, som Mats Löfström är ledamot i, behandla frågan så fort som möjligt för att riksdagen ska kunna ta ställning till saken nästa vecka.
Enligt Mats Löfström går skiljelinjerna i riksdagen ungefär enligt partigränserna, så att Samlingspartiet och Svenska riksdagsgruppen tillsammans med delar av Centern är kritiska till förslaget.
– Sannfinländarna tycker troligen också att det går för långt, men just nu är de helt inne på att spridningen är gränsernas fel.
Han betonar att regeringen fortfarande har beredskapslagen till hands om smittspridningen spårar ur. Den ger också möjlighet till kraftigare åtgärder än det aktuella lagförslaget.
Mats Löfström förhåller sig ändå hoppfull till den kommande sommaren.
– Det kommer att finnas begränsningar och det blir ingen normal sommar, men jag tror och hoppas att det blir bättre.