Vad är syftet med åländsk hembygdsrätt? Vad jag förstått är det att ”bibehålla den åländska jorden i åländsk ägo”. Det jag har blivit att fundera över är vem som har rätt kalla sig ålänning. Vi lever i dag i ett öppet Europa där möjligheter till studier och arbete runt om i våra grannländer är stora. Själv har jag två söner som har valt att göra sina gymnasiala studier i Sverige, genom att vi där hade större möjligheter för studier som passade dem bättre än på Åland.
Åland är bra, men gymnasiestudierna här har inte samma utbud och stöd som i till exempel Sverige. För att möjliggöra sönernas studier flyttade jag med till Stockholm. När yngste sonen nu börjar sitt andra år i Stockholm kommer jag i augusti att förlora min åländska hembygdsrätt. Jag har hus på Åland, min fru jobbar och bor på Åland. Jag har huset på samma tomt som min mamma växt upp på. Jag känner mig mer åländsk än något annat.
Ja, det stämmer det som landskapsregeringen skriver att jag inte har lyft åländskt studiestöd när jag ansökte om individuell prövning att få behålla min åländska hembygdsrätt på grund av sönernas studier. Och att jag inte heller fyller de andra kriterierna för förlängd hembygdsrätt och att jag skall ”styrka på vilken utsträckning jag faktiskt befunnit mig på Åland sedan 2019”.
Räcker det inte att jag fortfarande är gift, äger hus, har mina försäkringar och allt annat i mitt namn på Åland. Jag antecknar inte när jag varit hem. Men på grund av mitt arbete, som innebär en hel del helgjobb, åker jag inte hem till Åland så ofta jag vill. Men mitt hem är fortfarande Åland.
Nu är denna ledare inte om mig utan mer om vad syftet med den åländska hembygdsrätten är till för?
Javisst skall vi behålla den åländska jorden i åländsk ägo. Och ser vi på jordförvärvslagen styrs det ganska mycket genom arv till bröstarvinge. Däremot – att förlora sin åländska hembygdsrätt – tycker jag att man kunde se över.
Att jag som förälder som vill stötta mina barns studier tappar min åländska hembygdsrätt efter fem år, tycker jag är fel. Nu har jag begärt individuell prövning och beslutet är ännu inte taget. Individuell prövning handlar om det som kanske inte passar in i 6§ om hembygdrättsförfarandets lagar. Det finns säkert många andra föräldrar och släkt som kanske flyttar med barn och släkt som behöver extra stöd för att kunna vidareutbilda sig eller annat sätt sysselsätta sig med. Den vuxne som då flyttar med har inte rätt till förlängd hembygdsrätt medan den studerande har det. Det tycker jag behöver ändras på.
Visst är det så att jag nu har ett yrke jag älskar men att ha ett dubbelboende är ingen ekonomisk dans på rosor. Att jag nu även skall förlora min hembygdsrätt gör mig ledsen. Beslutet är inte taget än, och jag hoppas Ålands landskapsregering kan se över 6:e paragrafen om hembygdsrättslagen och om vem och när man förlorar den.
Det känns som det är dags nu. Jag vill fortfarande kunna rösta i lagtingsval och ha den juridiska rätt som en ålänning har, jag är ålänning i själ och hjärta och det är en klen tröst att få hembygdsrätten tillbaka då jag flyttar hem igen. För Åland är och förblir mitt hem, med eller utan hembygdsrätt.
Göte Winé