Foto:

Missförstånd med sjukdomskostnadsavdraget

Debatten om sjukdomskostnadsavdraget har präglats av både befogad kritik men tyvärr också av några missförstånd. Därför vill vi förtydliga tre saker.

Vårt skattesystem är komplext. Alla verkar inte känna till att låg- och medelinkomsttagare generellt sett har möjlighet till flera avdrag, varav sjukdomskostnadsavdraget är ett. Många avdrag sker automatiskt och de har stor effekt. Exempelvis en årsinkomst om 40.000 euro utan avdrag skulle ge ett skattetryck på över 12.000 euro. Med de naturliga, automatiska avdragen landar man i praktiken på en skatt om cirka 5.900 euro. Med andra ord, innan man beaktar sjukdomskostnadsavdraget, har man alltså halverat sin skatt genom flera avdrag.

Det andra missförståndet verkar vara att avdragsbeloppet är detsamma som skatteåterbäringen. Ett avdrag om 710 euro betyder att man räknar ner dina inkomster i beskattningen med 710 euro, det betyder INTE att man får 710 euro mindre i skatt. Skattereduktionen beror på kommunalskatten vilket för en mariehamnare är 17 procent. Om man har sjukdomskostnader om cirka 1.600 euro och har rätt till ett avdrag om 710 euro, erhåller en mariehamnare totalt cirka 120 euro i lägre skatt för året.
Ett tredje missförstånd verkar vara att låginkomsttagare skulle ha stor nytta av det här avdraget. Om man har låga inkomster, betalar du låg eller ingen kommunalskatt. Tyvärr riskerar sjukdomskostnadsavdraget att bli uddlöst för den gruppen, eftersom man omöjligtvis kan få tillbaka skatt som man inte har betalat. Även om man i teorin har möjlighet till tusentals euro i avdrag, beror skatteåterbäringen på hur mycket kommunalskatt du verkligen har betalat in.

Det här är en svår debatt men situationen kommer att bli tydligare när vi har kompensatoriska åtgärder på bordet. Lagtingsgrupperna från Liberalerna, Centern och Socialdemokraterna har förtroende för att landskapsregeringen presenterar dessa åtgärder snart.

Anders Ekström (Lib)

Roger Höglund (C)
Henrik Löthman (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss