Insändare

Något om dansk vindkraft, särskilt havsbaserad

Publicerad Senast uppdaterad

Mer än 40 procent av den danska elproduktionen kommer från vindkraft. Det har bedömts att det allra billigaste sättet att få mer elproduktion har varit att bygga fler vindkraftverk, inledningsvis på land.

Danmark blev det första landet i världen som anlade en havsbaserad vindkraftpark. År 1991 byggdes den havsbaserade parken Vindeby utanför Lolland. År 2002 byggdes den första havsbaserade vindkraftparken i stor skala, Danmarks Horns Rev 1. I dag finns 1 5 havsbaserade vindkraftparker som har en kapacitet om 2298 MW.

För närvarande planeras två havsvindöar. Innebörden är att koppla samman danska havsbaserade vindkraftparker dels i Nordsjön och dels sydväst om Bornholm i sydvästra Östersjön. För Nordsjöns del är det inte klart på vilket sätt navet för vindkraftparker ska utformas, om det eventuellt blir en flytande enhet. Parker som planeras sydväst om Bornholm ansluts till Bornholm. När dessa planer förverkligas alstras avsevärt mer el än Danmark behöver. Överskottet ansluts till Tyskland för försäljning och användning på kontinenten.
År 2009 införde Danmark en lagstiftning som ger lokalbefolkningen rätt att köpa minst 20 procent av nya vindkraftverk till självkostnadspris (Køberetsordning). Här föreskrivs vilka som har rätt att ansöka om att få köpa in sig i kommande vindkraftsprojekt.

På Energistyrelsens hemsida kungörs vilka projekt som är aktuella och inom vilket tidsintervall ansökningar ska göras. Tillsvidare har det inte varit möjligt att köpa in sig i sådana havsbaserade vindkraftparker som ligger långt ut till havs.
Det finns möjlighet för fastighetsägare att ansöka om kompensation för eventuellt minskade fastighetspriser. Då ska påvisas att beskattningsvärdet av en fastighet har minskat med minst en procent (værditapordningen). Skattemyndigheten avgör huruvida beskattningsvärdet minskat.
En säljoptions-ordning innebär att en etablering intill en bebyggd fastighet kan ge fastighetsinnehavaren rätt att sälja sin fastighet till exploatören, om värdet minskat med minst en procent.

En annan bestämmelse, Grön pott (Grøn pulje), innebär att den som producerar förnyelsebar energi överför ett bestämt belopp per MW som produceras. Medlen avses för gröna investeringar hos den kommun där etableringen skett.

Reglerna finns i lagen om främjande av förnyelsebar energi (VE-loven) och den administreras av den statliga Energistyrelsen. Den gällande lagen LBK nr 1791 af 02/09/2021 har bestämmelser som gäller till och med år 2024.
Det finns två olika system för etablering av havsbaserad vindkraft, öppen dörr-ordning och alternativet att staten bjuder ut ett bestämt havsområde och krav på etablering. Öppen dörr-ordning avser kustnära etablering av vindkraftverk som får göras med mindre rigorösa bestämmelser.
Vid ingången av år 2017 infördes en kommunal invändningsrätt (indsigelsesret). Genom denna bestämmelse fick kommunerna ett medinflytande avseende lokalisering av nya kustnära vindkraftverk. År 2019 ändrades bestämmelsen gällande den kommunala invändningsrätten så att kommuner kan anföra sina synpunkter på planerade havsområden upp till 15 kilometer från kusten.
Ifall en kommun anför en invändning ska Folketingets Klimat-, energi- oh tillsynsutskott behandla ärendet och ge ett underlag till ministern som fattar beslut. Det kan vara så att kommunen inte vill ha vindkraftparken till havs men ministern kan ändå bevilja rätt till förstudie på grund av nationellt intresse.

Leif Holländer