Insändare

Spara elektricitet och skydda miljö – några enkla tips. Del 3/3

Publicerad Senast uppdaterad

Vatten har stor värmekapacitet. För att värma vatten åtgår mycket energi och jag misstänker att ett normalhushålls elektricitetsutgifter i mycket hög grad går till att värma vatten, som man låter rinna ut ur huset som varmt. Vad kan man då göra för att minska på den förlustposten?

Varmvattnet från tvätt- och diskmaskiner kan man inte göra mycket annat åt än att använda vattensnåla program och tvätta och diska vid så låg temperatur och så sällan som möjligt. Diskar man för hand, kan man låta vattnet stå kvar och avge sin värme till rumsluften innan man släpper ut det. Badar man badkar i, säg, 40-gradigt vatten kan man låta vattnet vara kvar i badkaret tills temperaturen sjunkit till inneluftens temp. Om innetemperaturen är 20 grader får man då tillbaka två tredjedelar av den energi man använt för att värma upp vattenledningsvattnet från till exempel 10 grader till 40 grader.

I många hushåll i dag är duschvattnet en av de största posterna i elförbrukningen, i synnerhet med tonåringar i familjen. Min uppfattning är att vårt samhälle i dag slösar stora summor på överdriven och i flera fall skadlig renlighet. Under min studietid fick jag torra fläckar på ett ben och gick till en hudläkare för att höra om det var någon sorts eksem. Diagnosen var enkel: ”du duschar för mycket och förstör hudens skyddande fettlager”. Ordinationen var likaså enkel: ”du får duscha högst en gång i veckan och använda tvål bara när du ska till slottet” (detta utspelade sig i Åbo). Under de ca 60 år som gått sedan dess har jag aldrig haft några problem med för torr hud, även om jag inte följt ordinationen till punkt och pricka.

När det gäller att minska denna stora post i energiförlusterna från ett hushåll gäller det alltså sammanfattningsvis att se till att det vatten man låter rinna ut är så lite och så kallt som möjligt. Förr talade man om att ”elda för kråkorna”, numera tror jag man mera ”eldar för maskarna” runt avloppsledningarna i vilka varmvattnet rinner bort.

Vattentoaletten. En källa som förbrukar energi i ett hem är vattentoaletten, något man inte så lätt kommer att tänka på. Det vatten som kommer in har nämligen en betydligt lägre temperatur än det man spolar med när det har stått några timmar och värmts upp i toalettens vattenbehållare. Den värmen tas från inneluften. Och egentligen är det ett enormt slöseri att använda många liter fint dricksvatten, dessutom uppvärmt, för att bli av med en skvätt urin, som sedan pumpas till reningsverket och slutligen ut i västra hamnen.

Jag minns att jag i Ålands radio för många år sedan hörde en av Ålands kända kulturarbetare, som bor i centrala Mariehamn, berätta att hon brukade gå ut och kissa bland vinbärsbuskarna hemma på gården. Det tyckte jag var beundransvärt och efterföljansvärt miljöarbete i det tysta. Urin innehåller värdefulla närsalter och borde inte spolas ut i havet där det gör skada, utan utnyttjas som gödningsmedel på land. ”Greven av Källskär” på Kökar lär ha bett sina gäster att kissa på gräsmattan och den sägs ha varit en av de vackraste på Åland. Det sägs också att om man häller urin runt sin trädgård hålls rådjuren borta. Däggdjur markerar sina revir med urin, så jag skulle inte bli det minsta förvånad om det vore sant att rådjuren påverkas.

Varning. Man får läsa många tips i olika sammanhang om hur man kan spara el men man bör tänka efter innan man följer dem. Följande tips från Grönköpings veckoblad manar icke till efterföljd.

I veckobladets senaste nummers enkät svarar hemkonsulent Ada A:son Susegård så här: ”Myndigheterna rekommenderar ju att vi skall spara energi genom att hålla lägre temperatur inomhus, så jag tänker låta ett fönster stå öppet hela vintern.”
Kurt Waller