Ingress:
Historiens vingslag kändes under blomsterceremonin vid Julius Sundbloms staty när Ålands självstyrelse firade hundraårsjubileum. Eminenta gäster som president Sauli Niinistö med fru Jenni Haukio samt kung Carl Gustaf och drottning Silvia hedrade firandet med sin närvaro.
– Om jag är korrekt informerad lär detta vara första gången som en svensk kung avlägger ett officiellt besök här, och det är väl i så fall på tiden, sade kungen under sitt högtidstal.
Det går inte annat än att instämma, det var lämpligt att den svenska statschefen till slut uppmärksammade Åland. Det starka bandet mellan Sverige och Finland går långt tillbaka, och Åland är en sammanhållande länk mellan länderna. En gång i tiden var öriket placerat mitt i Sveriges hjärta, och än i dag finns en språklig och kulturell närhet till varandra.
Både presidenten, kungen och talmannen Bert Häggblom (Ob) framhävde i sina tal Ålands unika kombination av autonomi, neutralitet och demilitarisering. Det spända säkerhetsläget i Europa och Finland och Sveriges ansökan till Nato har satt nytt ljus på Ålands särställning. Omvärldens okunskap om Åland är ibland häpnadsväckande stor, men under de senaste månaderna har dess betydelse blivit känt för många.
Lagtinget bjöd på ett högklassigt program späckat av festligheter, sevärdheter, god mat och underhållning. Men gästerna fick också ta del av information om det åländska samhället och näringslivet.
Dagen präglades av nätverkande, gemenskap och en positiv framtidsanda. De åländska värdarnas samtal med de nordiska regeringskollegorna pågick från förmiddag till kväll, och lantrådet Veronica Thörnroos (C) beskrev det som ”intensivt, utmanande och underbart”. Det går inte att underskatta betydelsen för Åland att knyta dessa kontakter och stärka sin roll som brobyggare.
Potentaterna har rutin på att medverka vid statsbesök och högtidliga ceremonier, men verkade genuint uppskatta det åländska mottagandet. De uttryckte sin uppskattning över alla wow-faktorer de såg runt om kring sig – som natur, sevärdheter, historia och fascinerande personligheter. Det bevisar Ålands attraktionskraft och att det finns alla möjligheter även för ett litet örike att etablera en destination med internationellt rykte.
Höjdarbesöken på självstyrelsedagen bevakades av många medier, och omskrevs stort på finska och svenska nyhetssajter.
Kungahuset uppdaterade flitigt i sina egna sociala kanaler, bland annat från det nya besökscentret i Bomarsund som kungen personligen blev förtjust i. Bara kungahusets Instagramkonto följs av över en halv miljon människor. Exponeringsvärdet är ovärderligt.
Åland har under hela jubileumsåret firats och uppmärksammats på många olika sätt. Bilden av Åland har stärkts i områden där det kanske inte annars uppmärksammas så mycket, och när kännedomen ökar påverkar det människors benägenhet att resa hit. Det ekonomiska värde som samhället tillförs från turismen bidrar till ett livskraftigt samhälle.
Åland behöver synligheten, och förtjänar den.
Linda Blix
tel: 26 637