Det varme klimatet har fått människor i Europa att börja semestra mer i Norden. Det är en möjlighet som Åland måste ta tillvara.
<@Fotograf>Hulya Tokur-Ehres
Det varme klimatet har fått människor i Europa att börja semestra mer i Norden. Det är en möjlighet som Åland måste ta tillvara.
Foto: Hulya Tokur-Ehres
Foto:

Bild

Är Åland med på det nya turismtåget?

Det varma klimatet i Europa har fått turister från sydligare delar av kontinenten att söka sig till svalare resmål. Är Åland med på tåget?

Det varma klimatet har fått turister i södra Europa att bryta det traditionella sommarvanorna för att i stället semestra i svalare länder. ”Coolcation” är namnet på den nya resetrenden som fått italienare, spanjorer, fransmän och tyskar att blicka norrut när semestern planeras.

Fenomenet har redan märkts av i såväl Finland som Sverige, Norge och Danmark, men på Åland har det ännu inte visat sig – åtminstone inte i siffrorna.

Inkvarteringsstatistiken för juni och juli 2024 visar nämligen att antalet övernattningar från gäster från andra länder än Sverige och Finland sjönk med 14 respektive 20 procent jämfört med i fjol.

Glädjande i sammanhanget är att såväl det totala antalet övernattningar och även antalet inresande ökat under motsvarande period jämfört med i fjol, och inkvarteringsstatistiken ger måhända inte alla svar. Samtidigt är just turister från Europa och andra länder en enorm målgrupp som erbjuder många möjligheter – och är det så att dessa personer nu i högre grad vill resa till Norden så måste Åland vara med på tåget, och få sin del av kakan.

Kanske framför allt eftersom dessa personer har för vana att ta ut sin semester lite senare än vad vi gör här i Norden. I nämnda länder är juli och augusti de vanligaste semestermånaderna, och frågan om hur den åländska turistsäsongen ska förlängas är ett ständigt återkommande inslag i samhällsdiskussionen.

Nu finns en möjlighet att göra det, men är Åland med på tåget?

Än så länge verkar det inte så, för samtidigt som inkvarteringssiffrorna från andra länder än Sverige och Finland här hemma sjunker rapporteras det om blomstrande turism både i väst och i öst. Enligt reseplattformen Hopper har sommarbokningarna till Finland och Sverige ökat med 126 respektive 70 procent bara sedan i fjol.

Med tanke på stagnationen i den åländska ekonomin vore det av största vikt att locka dessa turister till Åland, både under den intensiva högsäsongen i juli och som en säsongsförlängare i augusti.

Det börjar måhända bli uttjatat att klaga på att allt på Sommaråland händer under två, tre veckor, men det är inte desto mindre sant för det. Och att bara förlänga säsongen med några veckor i vardera ända hade gjort mycket för den åländska ekonomin.

Tänk om den första och andra helgen i augusti hade sett ut som de två sista i juli, med massa folk på stan, evenemang och andra roligheter – men med skillnaden att det hade varit italienare och tyskar i stället för finnar och svenskar.

Så här långt har en av utmaningarna med att förlänga säsongen på Åland varit att det helt enkelt inte funnits underlag för att bedriva turismverksamhet annat än under den absolut högsäsongen, med några få undantag.

Nu verkar det underlaget vuxit till sig, och då borde Åland verkligen kraftsamla för att locka hit så många som möjligt.

Kevin Eriksson

tel: 26 643

Hittat fel i texten? Skriv till oss