Förslaget från stadsarkitekt Dominicus Björkstam om att bygga ett 45 meter högt lägenhetshus i vid Rökerirondellen har både hyllats och ifrågasatts i den pågående debatten.
Husets utformning och plats har varit det främsta föremålet för debatten. Många har glömt bort att det handlar om ett väldigt tidigt av skede av ett arbete där förslaget är en del av ett nytt första utkastförslag till stadsplaneändring. Således kan mycket ännu hända och framför allt är det inte staden själva som ska bygga något.
Däremot skvallrar förslaget om att staden äntligen är på rätt väg. En väg där man kan se de ekonomiska realiteterna i byggandet och behovet av att fortsätta utveckla Mariehamn och därmed stärka hela Ålands attraktionskraft.
Mariehamn har inte direkt rosat marknaden när det kommer till progressiv planering. I stället har många verksamheter flytt staden och tillgången på attraktiva bostadstomter har varit begränsad.
Samtidigt har vi de senaste åren sett förändringar i attityder och plötsligt vågar tjänstemän och politiker ta ut svängarna något. Det är ett sundhetstecken och ger förhoppningar om att staden äntligen vågar se möjligheterna med stadsplaneringen. Att sunt förnuft får råda och där tjänstemän och politiker förstår att det måste vara lönsamt för exploatören för att staden ska få till nybyggnation och därmed utvecklas. För bygger man högt så blir det lättare att få ekonomi i byggandet och risktagandet minskar något. Det är den gyllene nyckeln till utveckling.
Det är viktigt att Åland har en centralort som är progressiv och som ger möjligheter till inflyttning och etablering. Den orten på Åland är Mariehamn. Det finns ingen annan ort på våra öar som kan konkurrera med staden. Därför är det viktigt att den fortsätter utvecklas. För här finns förutsättningar till att samla ett gemensamt konkurrenskraftigt utbud av bland annat service, boende och handel. Här finns ett tillräckligt starkt underlag för affärer och där verksamheter kan dra nytta av varandra. Såväl stora som små. Något som i sak gör att Åland kan upprätthålla en hög nivå på service året om. En service som behövs för att locka till in- och återinflyttning till Åland, men även för att vi som redan bor på Åland ska finna det attraktivt och funktionellt.
Således är det mycket sunt att stadens tjänstemän vågar ta ut svängarna och utmanar stadens politiker och allmänheten i tanken om hur ett framtida Mariehamn kan se ut.
För länge har en majoritet av stadens politiker begränsat Mariehamns potential genom att inte gräva där man står och utveckla det man har. I stället har många stadspolitiker med trånande blickar sett på åkrar och skogar, i bland annat Jomala, och drömt om en kommunsammanslagning. I den ivern har man många gånger glömt bort den potential som Mariehamn redan besitter och därmed har utvecklandet tappat fart.
Planerna om ett höghus i Rökerirondellen är inte på något sätt nya utan har funnits tidigare – om än inte i samma omfattning. Dessutom är förslaget bara i sin linda, men låt oss fokusera på det positiva. Det enkla faktum att tjänstemän nu vågar se framåt och vågar se möjligheter i Mariehamn. Det är ett sundhetstecken och skvallrar om att Mariehamn, under ledning av en relativt ny sammansättning av ledande tjänstemän, är på rätt väg att göra Mariehamn till den ledande centralort som Åland är i så stort behov av.
Daniel Dahlén