Foto:

Bild

Gästledare: Åland och riket utvecklar självstyrelsen tillsammans

Anna-Kaisa Ikonen, Ålandsminister

Ålands självstyrelse har fyllt 102 år. Jag har fungerat som regeringens Ålandsminister i ett år. I mitt uppdrag är en av de viktigaste uppgifterna att främja ett gott samarbete mellan Åland och riket.

I statsminister Orpos regeringsprogram finns många punkter gällande Åland. Regeringen ser det som viktigt att Ålands självstyrelse utvecklas och värnas om i gott samarbete med landskapet. Arbetet med reformen av Ålands självstyrelse fortsätter.

Under den förra regeringsperioden godkändes statsrådets Ålandsstrategi och den här regeringen kommer att fortsätta verkställa strategin. Strategin handlar mycket om att stärka dialogen mellan statsrådet och Åland. Vid statsrådet har man vidtagit flera åtgärder för att förbättra samarbetet.

Det finns ett välfungerande nätverk bestående av ministeriernas Ålandskontaktpersoner som träffas regelbundet. Allt fler ministerier har kontaktgrupper med medlemmar från Ålands landskapsregering för att förstärka och systematisera samarbetet med självstyrelsen. Jag vågar påstå att vid ministerierna finns en ökad medvetenhet om behovet av att samarbeta med Åland i olika sammanhang och behovet av att höra landskapet i samband med lagberedning.

Jag har fört goda diskussioner med lantrådet och övriga ministrar i landskapsregeringen under mitt besök i Mariehamn i mars och på regeringens Ålandsaftonskola i Helsingfors i april. Diskussionen fortsätter. Vi har flera intressanta frågeställningar och många gemensamma ärenden framför oss.

 

Utvecklingen av självstyrelsen är den allra största gemensamma frågan. En beredning av en totalreform av självstyrelselagen har pågått under många år, och olika sammansättningar och arbetsgrupper har arbetat med reformen både i riket och på Åland. En reform av självstyrelselagen är i allra högsta grad ett gemensamt projekt eftersom både riksdagen och lagtinget ska godkänna lagen.

Den nuvarande självstyrelselagen börjar vara föråldrad; mycket har hunnit hända i världen, i det finländska och i det åländska samhället sedan lagen stiftades. Vi behöver en uppdaterad lag som fungerar i förhållande till hur samhället ser ut i övrigt. Jag tänker mig att idealet är en självstyrelselag som är klart och tydligt skriven för att underlätta tillämpningen. Ålands självstyrelse har existerat i över hundra år och har på många sätt varit en framgångssaga. Det är viktigt att självstyrelselagen utvecklas i takt med att samhället utvecklas.

Min förhoppning är att förnyelsen av självstyrelselagen kommer att fortsätta i god anda. Det är inte alltid lätt, men tillsammans kommer vi att kunna hitta lösningar. Under tidigare regeringsperioder har man gjort mycket lagberedningsarbete och fört många gemensamma diskussioner. Det arbetet kan vi dra nytta av.

Under hösten blir det aktuellt att börja planera tillsättandet av en arbetsgrupp som ska ha ansvar för den fortsatta beredningen av självstyrelselagen. Riket och Åland behöver naturligtvis först fundera tillsammans på hur vi bygger upp beredningen på ett bra sätt.

En annan aktuell fråga är ekonomin. Finlands ekonomi är ansträngd och den här regeringen gör sitt bästa för att skapa en hållbar offentlig ekonomi.

En stark ekonomi ligger i allas intresse och på långt sikt kommer även Åland att vinna på en bättre statlig ekonomi.

Sommaren innebär för de flesta en möjlighet att ta en paus från arbetet. Många finländare reser till Åland under semestern för att uppleva den vackra skärgårdsnaturen.

Storfilmen ”Stormskärs Maja” har säkert ytterligare ökat intresset. Jag hoppas att det blir en bra sommar för den åländska turistnäringen, som är mycket viktig för landskapet. Och när hösten kommer är det dags att ta itu med gemensamma projekt med ny energi.

Hittat fel i texten? Skriv till oss