Foto:

Bild

Gästledare: Från överlevnad till en livskraftig förening

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Dagens skribent är IFK Mariehamn ishockeys ordförande Tony Silvander.

Det var våren 2023. Föreningen stod inför ett skifte på verksamhetsledarposition när orosmolnen började hopa sig. Ekonomiska problem med skuldberg som uppdagades, konkurshot uppstod och goda råd var dyra. I början var frågorna många och tankarna spridda. Med det påtagliga ansvaret i styrelsen och i ett försök att se framför sig hur man förklarar åt alla ishockeyälskande barn hur dom inte har någon förening kvar att spela i var valet lätt att vägra ge upp. Dags att ta tag i situationen och började arbeta hårt och strukturerat för att hitta en väg tillbaka. Hitta prioriteringarna, strypa kostnader, förhandla med fordringsägare och skapa intäkter. I allt detta kaos skulle det på samma gång planeras den dagliga verksamheten inför en kommande säsong.

Dom flesta kan räkna ut att det är svårt att hinna med alla dessa bitar oklanderligt med begränsade resurser och även om det ibland uppstod mindre meningsskiljaktigheter fanns ett stort tålamod och förståelse att vi jobbade för föreningens överlevnad.

Med vetskapen om vår grundliga arbetsmetod vid rekryteringen av vår nya verksamhetsledare gjorde att vi kände en trygghet i vår situation. För med facit i hand hade dom flesta antagligen slutat efter en vecka när man insett vilken uppförsbacken man fick börja i. Så all heder åt Calle Juslin-Nyqvist som verkligen gjort en stor del av jobbet att komma på rätsida med föreningen. Vi skall givetvis inte glömma hela samhället som gjorde Calles jobb tacksammare genom tex. publiken som fyllde hallen, stöd från privatföretagare, eldsjälar som ofta jobbande i det tysta, förstående föräldrar och tillmötesgående fordringsägare, utan er hade vägen tillbaka varit betydligt längre, slingrigare och ansträngande. Så ett stort TACK, det värmer och kanske är detta en av Ålands starka sida, att när en av våra egna är nere för räkning så hjälper man till så gott man kan för att komma på rätt igen!?

I juni 2024 betalade vi av vår sista skuld och är nu skuldfria. I dagsläget ligger vi fortfarande i vår utvecklingsfas. Sakta men säkert börjar överlevnadsjobbet omvandlas till ett mer strukturerat jobb med att bli en organiserad förening och givetvis undvika liknande situationer i framtiden. Målen är att vi vill kunna höja barn och ungdomars hockeykunnande med kvantitet och kvalitet och försöka möta varje individs behov, oberoende målsättning. Detta är självklart en stor utmaning i en lagsport på en ö med begränsat antal utövare men det är det vi vill vara bra på.

För att nå våra mål vill vi ha utbildade ledare och jobba efter en ”grön tråd” för att få in rätt värderingar i föreningen. Vi vill skapa en sund omgivning i hallen som bygger på bra vanor, glädje och trygghet som inte bara är bra inom ishockeyn utan förhoppningsvis gör oss till bättre medmänniskor i samhället. Lyckas vi med dessa delar finns förhoppningar att vår IFK familj kommer växa och bli större. För att ge perspektivet från en tränarsynpunkt vill jag framhålla. Att se barn lyckas och hur dom lyser upp när dom känner sig kompetenta är det som går rakt in i hjärtat på en ledare och ger svar på varför man står där i hallen ideellt flera timmar i veckan eller åker på matcher var och varannan helg.

I framtiden hoppas vi kunna få ökat stöd från staden genom fortsatta satsningar på anläggningen för att ge alla barn och ungdomarna dom bästa förutsättningar som Åland kan ge och att inte byråkrati sätter stopp för utvecklingen. Vi önskar att dom kan hålla konkurrenskraftiga hallhyror i jämförelse med andra idrotter så vi kan verka på lika villkor, speciellt på barn och ungdomsnivå. Vi vill undvika att ishockey skall vara en klassport som endast är för höginkomsttagare eller att föreningen skall förlita sig på sponsorintäkter från den privata sektorn som är konjunkturkänsligt.

Sponsorintäkter är jättetacksamma men dom bör inte vara som vår grund utan som ett tillskott. Genom att politiker och staden fortsätter att satsa skattemedel på idrott så tror jag det långsiktig betalar tillbaks sig på folkhälsan i andra änden. Vi förstår att valen är många men för att få mest valuta för pengarna anser jag att man skall satsa där engagemanget är störst. Vi kan dra vårt strå till stacken med en förening på frammarsch, med engagerade ledare och med hårt jobb med dom medel vi har. Ni kan dra ert strå till stacken med att ge oss bättre förutsättningar så vi kan fortsätta utvecklas. Låt oss nu dra stråna till samma stack och gå en ljus framtid till mötes!

Tony Silvander
IFK Mariehamn ishockey r.f. styrelseordförande

Hittat fel i texten? Skriv till oss