Foto:

Gästledare: Pålitliga sjöbroar behövs med effektiva och miljövänliga fartyg

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Dagens skribent är Finnlines vd Tom Pippingsköld.

Man brukar ofta säga att ”Finland är en ö”, långt borta från Mellaneuropa och viktiga handelspartner. Om Åland kan man säga att det är ett örike, ännu mer beroende av regelbundna förbindelser till Sverige, Finland och Kontinentaleuropa.

På Kökar har det utvecklats ett bobarhetskoncept, som består av sju element: platsens identitet, ekosystem, färskvatten, energi, lokal ekonomi, kommunal service och välmående människor. Jag vill lägga till goda trafikförbindelser, som säkrar regelbundna och pålitliga transporter av gods och människor.
Covid-19 pandemin betonade vikten av sjötransporter när flygtrafiken stod mer eller mindre stilla. Utan sjötransporter skulle industrin ha lamslagits och butikshyllorna skulle ha stått tomma. Enligt en färsk rapport transporteras hela 96 procent av import- och exportgods sjövägen till och från Finland.
Knappt hade pandemin besegrats när Ryssland påbörjade ett anfallskrig i Ukraina och över en natt i februari 2022 förändrades allt. Säkerhetsläget blev spänt i Europa, speciellt inom Östersjön.

Europeiska unionen införde restriktioner för handeln med Ryssland. Flera länder i Västeuropa hade blivit beroende av rysk energi men nu fick man sätta fart på omställningen mot förnybar energi. Energikrisen, speciellt höga energipriser, höga styrräntor och accelererande inflation ledde till recession och återhämtningen kommer att ta tid.
Hur agerar ett enskilt rederi under exceptionella omständigheter? Finnlines, som liksom andra rederier hör till Finlands försörjningsberedskapsorganisation, opererade helt normalt under pandemin fast antalet passagerare sjönk i och med att reserestriktioner hade införts.

Oberoende av det geopolitiska läget vill Finnlines bygga sjöbroar, inte bara fartyg fast det har vi också gjort under de senaste åren. Finnlines tillhör en stor italiensk koncern, men är samtidigt ett lokalt rederi, med tydligt lokalt fokus på olika linjer.

Vi har trafikerat mellan Nådendal och Kapellskär i närmare 30 år och anlöpt Åland sedan hösten 2013, först med mindre fartyg med mindre kapacitet för passagerare, som huvudsakligen var lastbilschaufförer, men stegvis har efterfrågan och därmed kapaciteten ökat.

Sedan 2014 har Finnlines genomfört tre gröna investeringsprogram som säkerställer hållbara, miljövänliga transporter. Den sista storsatsningen avslutades först under hösten 2023 och i början av 2024 när vi introducerade två nya fartyg på vår linje Nådendal–Långnäs–Kapellskär.

I dag vågar vi säga att det alltid finns plats för frakt, passagerare och deras fordon. Samtidigt har vi utrustat äldre fartyg med ny energieffektiv teknik.

Under pandemin var det många finskspråkiga som upptäckte att Åland har en stor potential, mycket att erbjuda som resmål: sevärdheter, golf, fiske, badstränder, cykelvägar, skärgårdsdelikatesser. Man reser inrikes men har känslan av att vara utomlands. Det finns också många s.k. nyttoresenärer, pendlare till jobbet och resenärer som har släkt och vänner i Sverige eller i Finland.

När tillväxten är nära noll i Östersjöområdet och såväl ekonomiska som säkerhetspolitiska utsikter är dimmiga, är samarbete avgörande om man vill skapa trygghet.

Beträffande export och import har Åland en strategisk position på sjömotorvägen mellan Finland och Sverige. Genom samarbete finns det möjligheter att skapa arbetstillfällen, möta näringslivets transportbehov och säkra försörjningstryggheten. Samarbete mellan diverse organisationer, myndigheter, hamnar, kommuner och lokala invånare är viktigt.

Finnlines planerar att investera igen i nya miljövänliga ropax-fartyg, över 500 miljoner euro. Dessa fartyg skall vara s.k. multifuel-fartyg (e-metanol, biobränslen, med mera). Vår roll är att leverera pålitliga, miljövänliga och bekväma transporter, vara en bra samarbetspartner för det åländska näringslivet och besöksnäringen och marknadsföra Åland både i Sverige och på det finländska fastlandet.

Våra splitternya fartyg är fantastiska för redan inredningen utstrålar skärgårdsanda och skärgården har varit vårt tema när fartygen designades. I mån av möjlighet försöker vi anlita små företag och producenter från småbruk. Fartygens tax free affärer, barer och restauranger har vissa åländska produkter i sortimentet.

Genom samarbete kan man attrahera fler besökare till Åland både från Finland och också från Sverige. På våra rymliga lastdäck finns det alltid plats för bilar även när man reser från Sverige till Åland.

Tom Pippingsköld, VD
Finnlines Abp

Hittat fel i texten? Skriv till oss