Foto:

Bild

Gästledare: Säkerhetshot känner inga gränser

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Dagens skribent är Jockum Djupsund, Chief Security Officier på Consilia Solutions.

Mitt i en säkerhetspolitisk smältdegel ligger vårt älskade Åland, som med sin historia har varit en ledstjärna för fred och demilitarisering i över 100 år. Självstyre, tillit och öppenhet är grundprinciper för vårt samhälle. Dock förändras världen vi lever i och man kan säga att förändringen aldrig har skett så fort som den gör nu samtidigt som den heller aldrig att gå lika långsamt framöver.

Förändringen vi lever i, den digitala revolutionen, kan ses lika omdanande som den industriella revolutionen var under 1700-talets andra hälft. Digitaliseringen förändrar våra liv i allt från hur vi arbetar och hur vi kommunicerar till hur våra barn utbildas och umgås. Den digitala tidsåldern har gett oss en bekvämlighet gällande information där vi blir vana vid att matas med information utan att behöva söka den själv. Tidigare var till exempel tidningar och nyhetssändningar dom primära källorna för information medan nu blir vi matade av information som vi kanske inte alltid kritiskt granskar utan tar för sanning.

Man kan fråga sig har denna förändring någon baksida?

Dagens globala säkerhetslandskap är inte geografiskt begränsat, cyberbrottslighet känner inga gränser utan rör sig fritt över nätet. Olika länders försvarsmakter såväl allierade som främmande makter har högt utvecklade förband för cyberkrigföring som verkar i fredstid på ett sätt som konventionella förband inte skulle kunna verka utan att det skulle få svåra politiska följder.

Förändringarna i hur vi konsumerar och är beroende av information öppnar upp oss och vårt samhälle för dessa hot. Ålands geografiska och politiska status skyddar oss inte från bedrägerier, desinformation och andra former av cyberbrottslighet utan för att skydda vårt sätt att leva måste vi anpassa oss, både som individer och som samhälle.

Cyberbrottslingar utnyttjar just den öppenhet och tillit som kännetecknar vårt samhälle för sina syften. De använder sofistikerade metoder för att bryta sig in i system hos privatpersoner, företag och myndigheter, vilket undergräver förtroendet både för digitalisering och i förlängningen våra myndigheter och ytterst vår demokrati. Desinformationskampanjer sprids snabbt via sociala medier och skapar splittring. Dessa attacker är inte begränsade till stora händelser eller högprofilerade mål; de kan drabba vem som helst, var som helst.
Nyckeln till att motverka dessa hot ligger i att främja en kultur av säkerhetsmedvetande. Detta innebär en kollektiv insats för att öka medvetenheten, förbättra den digitala kompetensen och genomföra säkerhetsåtgärder på alla nivåer i samhället.

Utbilda: Kunskap är vår första försvarslinje. Genom att skapa en medvetenhet om säkerhetshoten lär vi oss känna igen dem och skydda oss. Genom att prata om säkerhetshoten kan vi bryta stigmat som ofta kommer av att drabbas. Skammen över att ha blivit lurad gör att man inte pratar om det. Tystnaden hjälper ingen förutom förövarna.
Främja digital hygien: Precis som vi lär våra barn vikten av att tvätta händerna för att förebygga sjukdomar, måste vi lära dem goda digitala hygienvanor. Att lära våra barn hur man skall agera på nätet för att vara en säker digital medborgare, att prata med dem om risker och hur man ska förhålla sig till om man blir kontaktad av personer på nätet som man inte känner.
Samverkan kring cybersäkerhet: Säkerhet och digitalisering går hand i hand. Offentlig och privat sektor måste samarbeta för att se till att vår digitala infrastruktur är motståndskraftig.
Främja en kultur av vaksamhet: Säkerhet är ett delat ansvar. Att fostra en kultur där människor känner sig bekväma med att rapportera misstänkta aktiviteter utan att skapa ett samhälle som präglas av misstänksamhet och angiveri är en balansgång.
Motverka desinformation: I informationens tidevarv är inte all data tillförlitlig. Vi måste utveckla ett kritiskt tänkande för att kunna skilja trovärdig information från osanningar.

För att bevara den öppenhet som definierar vårt samhälle måste vi bejaka förändring. Detta innebär inte att vi överger våra värderingar, utan snarare att vi anpassar dem till den digitala tidsålderns realiteter. Genom att bli mer medvetna om de hot vi står inför, öppet prata om dem samt vidta proaktiva åtgärder för att motverka dem kan vi se till att vårt samhälle förblir öppet men ändå säkert och motståndskraftigt.

Jockum Djupsund
Chief Security Officier Consilia Solutions

Hittat fel i texten? Skriv till oss