Branden på Doppingvägen var en av de mest intensiva och krävande på flera år.
<@Fotograf>Hülya Tokur-Ehres
Branden på Doppingvägen var en av de mest intensiva och krävande på flera år.
Foto: Hülya Tokur-Ehres
Foto:

Bild

En imponerande insats av räddningstjänsten

Branden på Doppingvägen är en stark påminnelse om hur snabbt situationer kan förändras och vikten av en väl fungerande räddningstjänst.

Förra tisdagen startade en brand i ett lägenhetshus på Doppingvägen 8 i södra Mariehamn. Insatsen blev en av de största och mest intensiva på flera år. Brandkåren inledde omedelbart släckningsarbetet i den lägenhet där branden startade, men elden spred sig snabbt mot takfoten och tog sig in i en oinredd vindsvåning.

Ledande räddningsledare Tomas Ahlqvist och hans kollegor fattade omgående beslutet att evakuera alla lägenheter, och tack vare deras snabba agerande skadades ingen person. Inom en timme anslöt flera frivilliga brandkårer från hela Åland, och totalt deltog ett femtiotal brandmän i den omfattande insatsen.
Släckningsarbetet pågick i flera dygn, först akuta insatser och sedan eftersläckning och bevakning av glödbränder. Man beslutade att låta vinden brinna ut under kontrollerade former, för att senare lyfta bort taket och minska risken för följdskador och för att bättre komma åt brandhärdarna. Brandmästare Krister Koskinen konstaterade att detta var en mycket ovanlig situation: ”Under alla mina år i yrket har jag aldrig tidigare tillämpat denna taktik.”

Det är tragiskt för de boende som drabbats av skador på sina hem, men utan räddningspersonalens insats hade skadorna blivit ännu värre. Räddningspersonalen var dessutom tillgängliga för media för att svara på frågor, vilket möjliggjorde att allmänheten fick tydlig information.

Branden på Doppingvägen visar på flera viktiga aspekter: vikten av snabb respons och att vara väl förberedd för nödsituationer. Branden mobiliserade flera frivilliga brandkårer från hela Åland, vilket visar på gemenskap och samarbete. Räddningstjänstens förmåga att hantera en komplex situation med innovativa taktiker är en viktig lärdom för framtida insatser. Incidenten påminner oss också om att bränder kan uppstå plötsligt och att det är viktigt med förebyggande åtgärder och utbildning i brandsäkerhet.

Linda Blix

tel: 26 640

Hittat fel i texten? Skriv till oss