”Hur kan en glesbygdsbutik överleva i framtiden?” frågar sig Kökarbutikens Casper Mickwitz i en intervju i lördagens Ålandstidningen.
Svaret på den frågan har han själv, och det är också en av orsakerna till att han och hustrun Susanna Mickwitz öppnat Ålands första hybridbutik, där kunder med hjälp av en app och sina bankkoder kan besöka och handla i butiken även före och efter stängningsdags. Det är så enkelt att varje person med en smarttelefon kan nyttja tjänsten.
Satsningen andas inte bara god service för de cirka 200 bofasta på ön, vilket förstås är nog så viktigt för att förhindra utflyttning och även locka till inflyttning. Den vittnar också om en förståelse för vad besökarna behöver, och framför allt en insikt om att det behövs nytänk för att väcka liv i, eller för all del bibehålla, bygdens attraktionskraft.
Kökarbutiken gör självfallet inte ensam jobbet, men satsningen är en viktig ingrediens i helheten för de som väljer kommunen som sitt besöksmål. Grundläggande service som mat och någonstans att bo klarar ingen sig utan.
Utan service, inga besökare. I bästa fall åker de till en annan åländsk ö, i värsta fall väljer de ett helt annat resmål. Det senare har vi absolut inte råd med.
Vi står just nu på tröskeln till årets turistsäsong. Cykelturisterna har redan börjat dyka upp längs våra vägar, och om bara några veckor kommer de stora massorna.
Det finns mycket andra företagare, speciellt inom turistnäringen, har att lära sig av paret Mickwitz. Nytänk, ja. Men framför allt: tillgänglighet. Säg den turismstrategi som inte nämner tillgänglighet i vart och vartannat stycke.
Åland måste jobba mer med tillgängligheten. Många gör det redan bra, bäst i klassen-bra till och med – och de som redan gör det bra blir hela tiden fler – men tyvärr finns det fortfarande företag som drar ner helhetsbetyget och som ger känslan av att Åland är en stängd ö. ”Var god återkom när vi öppnat, lite oklart när”.
Som exempel kan nämnas boendet som förvisso tar emot gäster, men som ingenstans på vare sig hemsida eller bokning informerar om att restaurangen är stängd. En notering på hemsidan hade varit snyggt så att de stackars gästerna hade kunnat välja ett annat boende, eller kanske en annan ö. Oberoende måste man få veta förutsättningarna inför sin resa.
En aktuell hemsida kan inte ses som annat än en självklarhet. Att sälja en upplevelse utan att berätta att allt det som erbjuds på hemsidan inte är öppet lämnar gästerna med en bitter eftersmak om att ha blivit lurade. Undrar vad de säger till sina bekanta när de kommer hem? Förmodligen ”Åk inte dit”.
Eller kafébiträdet som säger ”Tyvärr, vi öppnar först klockan tio” när två gäster kommer fram till kassan klockan 9.45 och vill köpa varsin kaffe.
Det är så enkelt att göra rätt om man bara tänker efter lite! Och just det där ”lite” kan vara helt avgörande för helhetsintrycket.
Vi kan inte förvänta oss samma serviceutbud i skärgården som på fasta Åland. Vi kan inte förvänta oss samma serviceutbud i Mariehamn som i en storstad. Det är skillnad på låg- och högsäsong. Ja, ja, ja. Så är det.
Men vi måste verkligen göra allt för att de besökare som kommer hit ska känna sig välkomna. Det minsta vi kan göra är att ge grundläggande och uppdaterad information om öppettider, avvikelser från öppettider, kontaktuppgifter, eventuell handikappanpassning, parkeringsplatser, vägbeskrivning och liknande i alla tänkbara kanaler.
Alla kan inte öppna en hybridverksamhet. Men med god vilja kan vi vara nog så tillgängliga ändå.
Sandra Widing
tel: 26697