Efter valet 2015 stod dåvarande partiledaren Juha Sipilä som stor valsegrare. Centern hade ökat med drygt fem procentenheter, landat på 21,1 procent av rösterna och bildade regering.
Nästan åtta år senare är partiet i djup kris. Centern har försökt att byta partiledare, att markera mot regeringen de själva ingår i och att ge sig i lag med oppositionen. Men inget tycks hjälpa.
När Yle presenterade sin senaste väljarmätning kom ett nytt bottenrekord för partiet – ett tapp med 1,9 procentenheter till blott nio procent. Att Centern landade under tio är ingen överraskning, men likväl en veritabel chock i finsk politik.
Såvida inte inte partiledaren Annika Saarikko kan dra flertalet kaniner ur sin hatt går Centern mot ett nytt katastrofval, och en mandatperiod där man måste sätta sig i opposition för att omgruppera.
För Samlingspartiet är situationen den motsatta. Efter att inte nått regeringsmakten efter förra valet har partiet gått starkt i opinionsmätningarna under större delen av mandatperioden. I veckans mätning landar Petteri Orpos parti på 24 procent och har över fem procentenheter ned till tvåan, Socialdemokraterna.
Nu är valet i april Samlingspartiets att förlora, men inget tyder i dag på att någon skandal eller politisk fråga ska kunna rubba partiets tätposition.
Trots att regeringskollegan Centern går kräftgång står Socialdemokraterna starkt. 18,9 procent i Yles mätning innebär en ökning med drygt en procentenhet sedan valet 2019.
Utan tvekan är förtroendet för statsminister Sanna Marin starkt bland väljarna, och mycket talar för att Marin kommer att förhandla om en ny regeringsperiod i vår även om hon knappast blir statsminister på nytt.
Strax bakom SDP finns Sannfinländarna som gått lite fram och tillbaka i opinionen under mandatperioden. Vid årsskiftet 2019-20 stod man på topp med drygt 24 procent av rösterna, men landar nu som trea på listan med 17,4 vilket är i paritet med valresultatet 2019.
Sannfinländarna har under mandatperioden förmodligen plockat en del röster från det skadeskjutna Centern, men har samtidigt sina egna problem. När varken EU-motstånd eller flyktingfrågan är i centrum av debatten hamnar partiet lite offside. Det kan vara det som avgör om Sannfinländarna är aktuella för en regering eller inte.
De gröna tappar något i Yles mätning, och har också tappat ett par procentenheter sedan valet. Men man har stabiliserat sig runt tio procentstrecket och utrikesminister Pekka Haavisto har varit central i Nato-förhandlingarna vilket stärker de Gröna.
Vänsterförbundet ligger i Yle-mätningen bara 0,1 procentenhet bakom centern och har säkert vittring på att ta sig förbi i valet.
Svenska folkpartiet landar på 4,6 procent, i linje med förra valet och de senaste årens mätningar. Samma sak för Kristdemokraterna som landar på fyra procent.
Vad innebär då detta för regeringsbildningen? Som tidigare sagts lär Centern ha svårt att motivera att man på nytt ska sitta i regering om inte valresultatet blir markant mycket bättre än vad läget är i dag. Det innebär att alla drömmar Petteri Orpo kan tänkas ha om en helborgerlig regering lär grusas.
I stället kommer Orpo behöva vända sig till Sanna Marin och Socialdemokraterna. Till Ålandstidningen säger professor emeritus Göran Djupsund att han inte tror att Orpo kommer vilja ha med Vänsterförbundet, och det är rimligt. Ju mer åt mitten desto bättre, lär devisen vara.
Gröna och Svenska folkpartiet står därför nära till hands att bli regeringspartier på nytt.
Varken Djupsund eller lantrådet Veronica Thörnroos (C) tror dock att en Orpo-ledd regering kommer att göra någon avgörande skillnad för Åland. Känslorna för och emot Åland är ungefär desamma i samtliga partier i Finland, Sannfinländarna och SFP undantagna.
Det innebär att oavsett vilka partier som bildar nästa finska regering så kommer nästa landskapsregering att fortsatt ha ett tufft jobb att förhandla fram en ny självstyrelselag. Något man misslyckats med i två mandatperioder i rad.
Återstår att se om man lyckas före valet 2027.
Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
tel: 266 38