En egen hall har stått på Gymnastics Ålands önskelista i åratal och snart är det dags för hundratals åländska ungdomar att ta den nya hallen i bruk.
Åland har mycket att lära av samarbetet som lett fram till den nya gymnastikhallen. Det är lärdomar som visar styrkan i vårt lilla samhälle – om vi bara samarbetar och driver på.
Varje vecka engagerar Gymnastics Åland ungefär 800 barn och ungdomar. Trycket är högt och man har hållit till i gymnastiksalar runt om på Åland. Nu får man äntligen flytta in i sin egna hall i Möckelö – en hall som är anpassad efter föreningens behov och som gör att man kan samla resurserna på en och samma plats.
Resan dit har tagit tid, men resan visar även på vikten av eldsjälar, samarbete och inte minst envishet för att få saker att hända.
Hallen på 2000 kvadratmeter kostar närmare tre miljoner euro och finansieras till viss del genom ett investeringsstöd från landskapsregeringen på 1,4 miljoner euro. Även om investeringsstödet är viktigt så har hallen inte kommit till enbart genom investeringsstöd från landskapsregeringen utan även genom ett samarbete med fastighetsägare, bank, kommun och inte minst föreningen själv.
En investeringen av denna kaliber är en stor utmaning för en åländsk förening – inte minst krävs eldsjälar som fortsätter arbeta hårt för sin förening. Men projektet visar även på vikten av ett hundraprocentigt föreningsengagemang och behovet av ett delat ansvar för den risk som investeringen medför. För lite för ofta är det lite för enkelt för den tredje sektorn att ställa krav på att det offentliga ska betala anläggningar samt underhåll och i det missar man själva drivkraften och långsiktigheten i verksamheten.
Med hallen tar Jomala kommun på allvar nästa steg i sin utveckling som näst största kommun på Åland. Dels genom att man aktivt och konkurrenskraftigt ändrade planerna för fastigheten för att möjliggöra en etablering av hallen i kommunen, dels för att man har fattat beslut om ett årligt verksamhetsstöd. Kommunen tar därmed på sig ytterligare frivilliga åtaganden som är framåtsyftande och positiva.
För att möjliggöra bygget är även samarbetet med näringslivet direkt avgörande. Att som Holmbergs fastighets AB hitta en hållbar lösning för just en förening är långt ifrån självklar. Inte minst med tanke på riskerna som en ideell förening för med sig. Samtidigt kan det visa sig vara en riktigt bra och hållbar lösning om man hittar varandra.
Samarbetet mellan de olika aktörerna i detta projekt är inspirerande – inte minst för att man har varit lösningsorienterad och hela tiden sett möjligheter. Förvisso har det tagit tid att få den nya hallen på plats, men när man väl var överens så har det gått fort.
Ofta talar vi på Åland i termerna vi och dem. För ofta talar vi även om att landskapsregeringen borde göra det ena än det andra. Lite oftare kunde vi med fördel ta fram spegeln och fråga oss själva hur vi kan komma framåt gemensamt.
Låt därför bygget i Möckelö fungera som en inspiration för framtiden. En framtid där vi tar tillvara den samarbetsanda som finns i det åländska samhället och styrkan som finns i att göra saker tillsammans. En styrka som finns och som egentligen alltid har funnits.
Det är bara när vi försöker ta oss an utmaningar på ett sätt som man gör i stora sammanhang med trånga byråkratiska silos som vi går i stå. Det har inte det åländska samhället råd med. För en sådan inställning skapar för många skiljelinjer och lite blir gjort. Låt oss i stället ta rygg på aktörerna som gjorde verklighet av en egen gymnastikhall för alla gymnastikintresserade barn och ungdomar.
Daniel Dahlén