Mer än 50 länder drabbades av omfattande utbrott av mässling under 2023, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Det är dubbelt fler än året innan. I sin senaste prognos om aktuell spridning av smittsamma sjukdomar framhåller Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC att mässlingsfallen har ökat i EEA (EU + Island, Norge och Liechtenstein) sedan juni 2023. Detta efter en tillfällig minskning under pandemin.
Ålänningarna är som bekant ett resande folk och en flitigt angjord mellanstation för Östersjöns kryssningsfärjor. I somras gick larmet om att en mässlingssmittad person rest med Viking Glory.
Vaccinationsgraden här är ännu hög, men coronapandemin visade hur snabbt vaccinskepsisen fick fäste även här. I vår rika västvärld spreds rykten och rena lögner om coronavaccinernas påstådda skadlighet. Desinformationskampanjer som stänkte på den allmänna tilltron till hälsovård och läkarvetenskap. Pandemin spädde på fenomenet infodemi som av WHO beskrivs som en ryktesepidemi i vars kölvatten vi ännu skvalpar.
I måndags uppmanade USA:s center för sjukdomskontroll (CDC) folk att låta vaccinera sig mot mässling eftersom antalet fall ökar globalt. I Finland är läget under kontroll, men även här oroar sig Institutet för hälsa och välfärd (THL) för lokala epidemier.
Enligt THL:s ledande sakkunniga Mia Kontio har vi glömt hur allvarlig mässling kan vara.
– Man förminskar mässling och säger att förr fick ju alla mässling utan att ta skada. Men det är inte sant. Människor dog i mässling ock vissa fick bestående men, till exempel hörselskador, säger Kontio till Yle.
Sjukdomen är allvarligast för små barn och vuxna med försvagat allmäntillstånd. Men även en person med god grundhälsa kan få allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation eller hjärninflammation. Mässling leder till döden i 1 till 3 fall av 1.000 insjuknade, enligt THL.
Framför allt är mässling en oerhört smittsam sjukdom. Viruset sprids genom luftburna droppar som bildas när den smittade hostar och nyser. Droppar som innehåller virus kan finnas kvar i luften i flera timmar och viruset på kontaminerade ytor är smittsamt i upp till två timmar. Mässlingen har ett R-värde på ungefär 15 vilket innebär att varje smittad person i genomsnitt smittar 15 nya personer i en population som saknar immunitet. För att effektivt förhindra utbrott av mässling behöver minst 95 procent av befolkningen ha tagit båda de nödvändiga vaccindoserna.
I Finland, räknar hälsoskyddsmyndigheterna, är största delen av alla personer födda före år 1970 immuna mot MPR-sjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund på grund av att de haft dessa sjukdomar som barn. Personer födda 1965–1975 kan ha ett bristfälligt skydd, eftersom en del av dem inte har haft dessa sjukdomar. Framför allt kvinnor kan ha ett bristfälligt vaccinationsskydd. Så gott som alla personer födda år 1975 och därefter har fått MPR-vaccinet vid rådgivningen eller i skolan.
Men att vara ett välfärdssamhälle är inget skydd om inte befolkningen solidariskt låter vaccinera sig. I England, där det just nu sker en kraftig spridning av mässling, var vaccintäckningen enligt WHO, 86,5 procent 2022. Från oktober till mitten av februari i år har 521 fall bekräftats i landet.
Om alla varit vaccinerade hade mässlingen varit utrotad nu. Precis som vi lyckades göra med smittkopporna på 1980-talet.
Petter Lobråten
tel: 26 633