Sjöfart, Rosella, Västerhamn *** Local Caption *** @Bildtext:Viking Line ställer in ms Rosellas planerade dockning för att kunna upprätthålla den nu undantagna pandemitrafiken till Kapellskär.
@Normal:
@:<@Foto>Foto: Daniel Eriksson
En trotjänare lämnar Åland när Rosella blir grekisk. För Viking Line ser affären ut att vara bra men många frågor har väckts i det åländska samhället och irritationen hos de åländska politikerna är stor när den rutt man försvarat med näbbar och klor under pandemiåren nu ska läggas ner.Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Mer att vänta efter försäljningen av Rosella

Försäljningen av Rosella sände lite av en chockvåg genom det åländska samhället och nu väntar Åland spänt på nästa drag i spelet om trafiken mellan Mariehamn och Kapellskär.

 

Med försäljningen av ms Rosella till grekiska Aegean Sealines Maritime Co sätter Viking Line, om inte punkt, men tar åtminstone en längre paus på en rutt där man som företag varit aktiv sedan 1960-talet.

Många känslor kommer således upp till ytan, men det medför även att den för Åland så viktiga linjen på Mariehamn-Kapellskär inte har någon trafik. Det här blir en utmaning för Åland och även för Viking Line, men låt oss återkomma till det.

Ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv är försäljningen av Rosella en väldigt lyckad affär för Viking Line. Försäljningspriset uppgår till 11.250.000 euro och medför en bokföringsmässig vinst på närmare 8.600.000 euro. Detta för ett fartyg som är 42 år gammalt och i en tid då det fortfarande råder rea på fartygsmarknaden.

Till detta kan även tilläggas att Viking Line i och med försäljningen fortsätter sin modernisering av flottan, men inte minst fortsätter man anpassa sig till de allt strängare miljökraven. Man stärker således sin position på marknaden. Det är således en bra affär Viking Line har gjort. Som vd Jan Hanses påtalade i fredagens Ålandstidning så har inte linjen varit lönsam utan man har i princip gått plus minus noll. Således är affären inget att orda om ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Däremot blir effekterna på det åländska samhället större.

För det första jobbar det en del ålänningar ombord på Rosella. En del får säkert möjlighet att flytta över till XPRS när Viking Line nu byter till finländsk flagg på henne, men många kommer även att få söka nya jobb på annat håll. Det i sig kan vara utmanande för den enskilda individen men ändå väcker kanske försäljningen mest politiska känslor på annat håll. Rutten är viktig för Åland gällande försörjning och transport. Det var Åland väldigt tydligt med under pandemin och stora summor bidrag gavs till Viking Line av såväl den finska staten som landskapsregeringen.

När pandemin nu knappt varit över i ett år säljs Rosella. Stort politiskt kapital satsades på att få till stöden och mellan raderna kan vi se att såväl näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) som riksdagsledamot Mats Löfström inte tog emot nyheten väl. Fredrik Karlström sade i fredagens Ålandstidning att linjen är oerhört viktig för familjer, företag, arbetspendlare, turism och vårt sätt att leva. Lägg därtill att landskapsregeringen i budgeten för 2023 har lagt in extra medel för marknadsföring av Åland i Sverige, så förstår man att frågor uppstår i landskapsborgen. Mats Löfström har å sin sida på sociala medier framfört att försäljningen kom som en chock för hela Åland, men poängterar samtidigt helt korrekt att Rosella inte var optimal för rutten och att sjöfarten står inför stora utmaningar varvid dylika manövreringar inte är förvånande.

Det stora politiska problemet är dock på lite längre sikt. Om inte en ny kortruttslösning kommer till på Mariehamn-Kapellskär kan redan infekterade skattegränsdiskussioner få ytterligare fart.

Det landbaserade näringslivet har de senaste åren pressats rejält när det kommer till hanteringen av skattegränsen och allt högre röster hörs allt oftare om slopande av taxfree – undantaget för att få till en lättare hantering av handeln över gränserna. Många näringsidkare upplever att de får bära en tung börda för att rederierna har undantaget och att det landbaserade näringslivet får ut väldigt lite av undantaget. Måttet börjar blir rågat för många, även bland försvararna av undantaget. Det må vara sagt att man med en sådan retorik lätt glömmer att vi även utan Rosella har en fungerande trafik till och från Åland och att det välstånd vi har på Åland är byggt på sjöfarten. Men sjöfartens betydelse har minskat rejält för den åländska ekonomin och de flesta ålänningarna har inte längre en naturlig koppling till sjöfarten. Så man kan inte ta för givet från rederinäringens sida att det ska finnas en förståelse för branschvillkoren hos gemene ålänning. Samtidigt behöver vi bara gå tillbaka till pandemiåren för att se vad som händer med Åland om den åländska sjöfarten haltar.

I debatten, som följt på försäljningen, har många domedagsprofetior formulerats och därför kan det här vara skäl att påminna om vad Viking Lines vd Jan Hanses verkligen har sagt gällande linjens framtid. Det vill säga att man utvärderar alternativ och att inga dörrar är stängda i detta läge. Till Hufvudstadsbladet säger Hanses att man inte heller utesluter att samordna kortruttstrafiken med Eckerö Linjen, företaget man nyligen köpte 17 procent av.

Samtidigt ligger Finnlines och lurar i vassen med nya fartyg och ett redan tidigare uttalat intresse att åtminstone sommartid trafikera Kapellskär-Mariehamn-Nådendal. Så än är inte sista ordet sagt gällande trafiken på Mariehamn-Kapellskär utan mer är att vänta.

 

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss