Ingress_A:
LED_ingress:Polariseringen i vårt västerländska samhälle växer och alla måste börja ta frågan om hur vi ska hålla ihop på större allvar.
Den politiska polariseringen har skärpts rejält under det senaste året. Särskilt i ljuset av det stundande presidentvalet i USA och konflikten mellan Israel och Hamas, men även folkliga uppror i Storbritannien, OS-invigningar och jämställdhet i idrottssammanhang är exempel på händelser som bara under de senaste månaderna drivit på polariseringen.
Det är fortsättningen på en utveckling som pågått under lång tid, och som det till synes inte verkar finnas något slut på. Ökad politisk och social fragmentering som ställer olika grupper i samhället mot varandra är kanske det största hotet av alla mot demokratin. Oavsett om det handlar om fattiga och rika, inhemsk befolkning och invandrare eller något annat.
Tyvärr finns det dem som inte tar utvecklingen på allvar, och bara menar att polariseringen handlar om högerextremt svajande kring våra mest grundläggande rättigheter.
Det är både dumt och naivt. För det första eftersom det inte stämmer och för det andra eftersom det inte spelar någon roll.
Det handlar nämligen inte om rätt och fel, utan om att kunna lyssna på varandra och hitta gemensamma grunder för konstruktiv dialog. Dessvärre blir kontaktytorna mellan oliktänkande bara färre och numera kan vi som samhälle inte ens kollektivt ta avstånd från sådant som för några decennier sedan var rena självklarheter.
Det är inte heller bara mot personer med annan politisk, kulturell eller social bakgrund som misstroendet mellan medborgare ökar, utan även gentemot samhällsinstitutioner som media. I dag är det helt omöjligt för medierna att rapportera om något av tidigare nämnda exempel utan att beskyllas av partiskhet eller lögner från antingen den ena eller den andra sidan.
I samband med sommarens kravaller i Storbritannien, som kulminerade när tre flickor som just varit på dansträning med Taylor Swift-tema knivmördades kallblodigt, gav sig techmiljardären Elon Musk ut på sin egen plattform X och menade att inbördeskrig i Europa är oundvikligt.
Retoriken har fått hård kritik för att vara uppviglande. Men om man i stället för att låsa sig fast vid en tolkning om att det handlar om öppet krig med tusentals dödsoffer och att det skulle vara någonting Elon Musk vill, och i stället lyssnar på vad han egentligen säger – nämligen att västvärlden och Europa är på en kurs som håller på att slå upp så djupa sår att människor från olika folkgrupper snart inte längre tål varandra – kan man förstå att hans varning handlar om något annat än uppmaning till konflikt.
Vi behöver reflektera mer över vad som händer i samhället och ta frågan om hur vi ska bli bättre på att hålla ihop igen på allvar.
Kevin Eriksson
tel: 26 643