I lagtinget är åtta av 30 kvinnor, och i flera kommuners fullmäktigen är det vanligare med en majoritet av män än tvärtom. Kommunfullmäktigena i Hammarland och Eckerö är de mest mansdominerade, medan Geta sticker ut och har flest kvinnor i sitt fullmäktige.
Det är inte bara kvinnor som är underrepresenterade bland de förtroendevalda, detsamma gäller utrikesfödda, unga och äldre samt personer med funktionsnedsättningar.
En demokrati ska omfatta alla. Så ser det inte ut i dag, representationen i både lagting och kommuner speglar inte befolkningens sammansättning.
Inte ens i en idealisk demokrati kan alla alltid känna sig delaktiga och representerade i alla beslut. Demokrati är den sämsta statsformen som finns, om man bortser från alla andra, ska Winston Churchill ha sagt.
Men problemet är när det går att spåra grupper som alltid är underrepresenterade. Det bidrar till en obalans vad gäller inflytande och hur olika ämnen diskuteras. Slammar kanalen igen mellan ”vanliga människor” och politiska makthavare är det ett hot mot den representativa demokratin. Forskning visar att politiska församlingar som har en bredare representation uppfattas som mer legitima av väljarna.
Skevheter i representationen kan leda till att människors intresse för politik minskar, och att förtroendet för politiker sjunker. En följd av detta kan bli att valdeltagandet sjunker.
Svårigheten att kombinera privatliv med uppdraget som politiker anges ofta som orsak för kvinnor att inte ställa upp som kandidat i lagtings- och kommunalvalet. Många med familj upplever att tiden inte räcker till allt som det är.
Fortfarande har fler kvinnor än män med barn hemma ett större omsorgsansvar. Som till exempel kommunpolitiker krävs det att man sätter sig in i och fattar beslut om en rad olika ärenden. Det kräver tid och engagemang, och är något de flesta gör på sin fritid utan ersättning.
Ofta ska man fatta beslut som direkt påverkar människor i ens absoluta närhet – grannar, kollegor eller föräldrar till barnens klasskompisar.
Många menar att det tuffa samtalsklimatet minskar lusten att engagera sig. I dag sker debatten också i sociala medier där tonen kan vara hätsk.
Det kostar mindre att avstå från att engagera sig, än att ta plats och sticka ut hakan. Det får inte leda till att bara de mest hårdhudade bestämmer.
Att representationen av kvinnor är låg visar att jämställdhet i politiska församlingar inte uppnås automatiskt med tiden eller med yngre generationer. Vill vi ha det så?
Med personer av olika bakgrund i politiken får vi ett bättre samhälle. Som väljare är det viktigt att delta i valet för att att påverka hur representationen ser ut.
Sitt inte hemma och släng bort din röst i valet den 15 oktober. När du röstar väljer du de representanter som varje dag ska fatta beslut som direkt påverkar dig. Om du inte röstar låter du andra fatta beslutet åt dig, risken är att få ledare som inte representerar dig och din vilja.
Demokratin stärker sig inte själv, det måste vi göra åt den.
Linda Blix
tel: 26 637