De husägare i Strandnäs som i januari fick sina källare fyllda av avloppsvatten kommer inte att få någon kompensation. Detta drabbar givetvis många extra hårt i tider som dessa. För förutom plötsliga skador, liknande denna, så är många ålänningars privatekonomi hårt drabbad av permitteringar.
Oavsett om det är rätt eller fel, enligt stadens regelverk och om det täcks av stadens skadeförsäkring, är situationen svår. Behandlingen av dylika fall blir lätt prejudicerande, och kan skada stadens attraktionskraft som boendeort.
Husägarna på Krokensvägen i Strandnäs upplever att de följt alla direktiv och råd de fått av staden. Ändå får de inte någon kompensation för den skada som översvämningen av avloppsvattnet har medfört i deras hus.
Strandnäs i sig har i omgångar varit utsatt för översvämningar. Oftast har orsaken till översvämningarna varit dagvatten som inte hunnit undan. När det nu blev stock i stadens avloppsnät hjälpte inte någon av de insatser som de enskilda husägarna genomfört på inrådan av staden, utan skadan var ett faktum.
Det är säkerligen helt korrekt antagande från Mariehamns stads tjänstemän gällande stadens möjligheter att hjälpa de utsatta. Men det påverkar stadens renommé.
Många gånger hörs missnöjda röster från mariehamnare. Man upplever inte att staden är till för invånarna utan att det många gånger är tvärtom. Rätt eller fel är det en utmaning för Mariehamn. Som stad eller kommun måste du vara lyhörd och ändå balansera så att inte likabehandlingsprincipen rubbas.
Bilden av Mariehamn som en attraktiv boendeort påverkas hela tiden. Och visst kan man säga att attraktionskraften är hög – i alla fall när man ser på åtgången på tomterna i Södra Lillängen.
Samtidigt är kanske stadens största attraktionskraft just det att man är en stad och en centralort.
Utmaningar, likt den i Strandnäs, påverkar staden negativt om hanteringen av ärenden inte har en stort portion förståelse för invånarnas behov.
Distansen mellan de styrande politikerna och tjänstemännen i stadens borgar upplevs redan av många som stor. Kör man stenhårt en strikt linje i hanteringen av ärenden liknande det i Strandnäs kan gapet upplevas som än större.
Staden måste vara tydlig, oavsett vilket beslutet blir i det aktuella ärendet, på vilka grunder beslutet är taget. Inte enbart med staden som organisation som utgångspunkt, utan kanske framför allt med invånaren som utgångspunkt. Vilka konsekvenserna blir av beslutet för gemene mariehamnare. Då kanske det även finns en möjlighet för en större förståelse för komplexiteten.
Frågan om översvämningen i Strandnäs kan ses som ett ärende för några får husägare i Mariehamn. Men i slutändan handlar det om mycket mer – vilken typ av stad som Mariehamn vill vara. Och det i sin tur påverkar bilden av Åland i stort. Kanske inte enbart ur det enskilda fallet men summan av flera liknande ärenden bygger snabbt upp en bild som är svår att ändra. Så därför gäller frågan om några översvämmade källare i Strandnäs så mycket mer. Även om det för den enskilda är fullt tillräckligt att få sina hus skadade av avloppsvatten.