Den konservativa högersajten Bulletin rullades ut strax innan jul förra året. Det lanserades som en ny tidning i ”världsklass”, visionen var att skapa en svensk New York Times. Till satsningen knöts ett starkt lag av högprofilerade borgerliga opinionsbildare.
Men bara några månader senare såg Bulletin ut att slitas sönder av interna motsättningar.
Under året har det stormat efter uppgifter om bristande pressetik, interna konflikter och dålig arbetsmiljö.
Kaoset briserade inför öppen ridå när det i våras uppstod strid om styrningen av Bulletin, där storägarna ledda av nationalekonomen Tino Sanandaji stod mot redaktionsledningen. Redaktionsmedlemmar menade att styrelsen försökte påverka det journalistiska innehållet och göra Bulletin till ett propagandaorgan.
Flera av stjärnvärvningarna, däribland dåvarande chefredaktören och ansvarige utgivaren Ivar Arpi, meddelade sin avgång i ett öppet brev där de skrev att ägarna ”gång på gång visat att de inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär”.
Tino Sanandaji i sin tur hävdade att anklagelserna var falska och en taktik för att förstöra ledningens trovärdighet.
I maj anslöt den åländske poddaren och journalisten Jannik Svensson till Bulletin som poddredaktör.
Under sommaren ska han bidragit rejält till att ha ökat tidningens digitala intäkter från sociala medier och arbetat upp ett förtroende inom tidningens organisation. Så starkt att Tino Sanandaji tidigare i höstas bad honom att bli Bulletins nya vd, den tredje sedan årsskiftet.
Valet av vd överraskade många, inte minst Jannik Svensson själv som sade till Ålandstidningen att det först var en ”surrealistisk tanke” när han fick frågan.
I samma intervju beskrev Sanandaji ett mer stabilt läge på tidningen där det redaktionella ”fungerar helt friktionsfritt”.
Men bara några veckor senare kom nya sensationella uppgifter om turerna inne på tidningen.
”Bulletins vd tog med sig trippelmördare till stämma”.
Så löd rubrikerna i svenska medier den 19 oktober. Det var Expressen som först rapporterade att Jannik Svensson i en extrainsatt bolagsstämma hade med sig den dömda trippelmördaren Ricard Nilsson som biträde.
Enligt en ljudinspelning som Expressen tagit del av bröt Ricard Nilsson plötsligt in i mötet och sade att man skulle utreda ”olika förehavanden som finns”. Tidningen Journalisten har också fått uppgiften bekräftad av personer med insyn.
Men Jannik Svensson förnekar att Ricard Nilsson var anlitad av företaget, han var där som hans personliga biträde. De två hade planer på att göra en krimpodd tillsammans, och eftersom Nilsson studerat juridik i fängelset ombads han spontant att följa med till mötet.
Trippelmordet i Klippan inträffade 1999 när Ricard Nilsson skulle sälja en bil, tre personer kom för att eventuellt köpa den och han sköt kallblodigt ihjäl dem alla. Nilsson dömdes till livstids fängelse men fick 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan 2019 frigiven.
Ricard Nilsson skyr inte det mediala ljuset, han har tidigare medverkat i Sveriges radios dokumentärserie om honom, ”Den leende mördaren”. Hans texter har också blivit publicerade i kriminalmagasinet Paragraf. Är detta i sig fel? Nej, det står honom fritt att tala om sina erfarenheter av till exempel kriminalvård.
Är det lämpligt att vd:n för en konservativ tidning tar med en dömd trippelmördare till en bolagsstämma? Nej, på grund av brottets exceptionella natur är det mycket uppseendeväckande.
Artikeln är en av tre nyligen publicerade texter där Bulletin granskas, bevakningen görs av journalisten Anna Gullberg, en tidigare chefredaktör som bland annat är huvudman för det medieetiska systemet i Sverige.
Flera olika anmärkningsvärda uppgifter framkommer i artiklarna. Samtidigt rapporteras det att Bulletin kämpar med ekonomiska problem, de har miljonskulder och löneutgifter till medarbetare som inte ens jobbar kvar.
Bulletin har gått till kraftigt motangrepp och anklagat Expressen för att använda rapporteringen som en taktik för att medvetet försöka sänka dem.
Gullberg framställs som en journalist av uslaste märke, Tino Sanandaji skriver på sin Facebooksida att hon är en ”slaskreporter skickad för att karaktärsmörda vår nya vd”.
Krisexperten Hampus Knutsson jämför Bulletins resa med regalskeppet Vasa som skulle bli det största och finaste, men som kantrade och sjönk.
– Den ena tokigheten efter den andra kommer ut och det enda som Bulletin verkar vara riktigt bra på är att ställa till det för sig, säger han i Dagens media.
Det är tråkigt att se ett medieprojekt som från början hade höga ambitioner spåra ut i något som liknar ett ”dårhus”, för att citera Bulletins tidigare medarbetare.
Bulletin närmar sig sin ettårsdag och frågan är hur framtiden ser ut. Tidningens trovärdighet var skadad redan innan, när är förtroendekapitalet förbrukat?
Det behövs fler nordiska medier, inte färre, men varumärket är svårt skadat och kommer ha stora utmaningar med att repa sig och tas på allvar.