Ett givet samtalsämne kring de åländska påskborden var svårigheten att ta sig till Åland för att fira påsk.
Förvisso hade extra turer satts in och det fanns även sista minuten-platser kvar – till och med för den som hade bil med sig. Ändå är det många som vittnar om fullbelagda båtar där det inte ens fanns sittplatser och där det varit svårt att få mat.
Hotell har fått avbokningar för att det inte funnits plats på de turer som kommande hotellgäster önskat. Så från att knappt ha upplevt utmaningar alls med Sverigetrafiken gäller det nu att vara ute i god tid. Den ovana resenären kan lätt gå bet på sin Ålandsvistelse om hen inte planerar transporten.
Trycket på transporterna till och från Åland under påsk är en föraning om hur sommaren kan bli. Under sommarmånaderna mångdubblas antalet passagerare och med bara en kortrutt kvar samtidigt som antalet färjor till Åland minskat även i övrigt, då också Tallink Silja dragit ner på trafiken till Åland, blir belastningen hård på Grisslehamnstrafiken.
Fler ska få rum på färre avgångar.
Det ska sägas att det givetvis går att hitta platser till Åland även i sommar, men det finns en oro på Åland kring detta. Att det ska vara för mycket folk ombord, att båtvistelsen kommer bli både dyrare och mindre angenäm.
Det är en oro som ska tas på allvar. Det kan lätt bli en utmaning för såväl rederinäringen som övriga Åland. Åland behöver nämligen uppfattas som lättillgängligt för att vi ska kunna vara med och konkurrera om turisterna.
Samtidigt ser vi att mycket är i görningen. Extra turer har satts in och Finnlines får två nya fartyg under andra delen av detta år. Gotlandsbolaget ämnar börja trafikera med Birka på Åland nästa år. Dessutom florerar envisa uppgifter om att Viking Line aktivt söker efter en ersättare till Rosella, men att man inte ännu hittat något fartyg. Uppgifterna dementerades i torsdagens Ålandstidning av Viking Lines vd Jan Hanses. Samtidigt har tillträdande styrelseordförande Jakob Johansson tidigare sagt till Ålandstidningen att det inte är någon omöjlighet att rederiet återvänder till Kapellskärslinjen, men då ska det vara med rätt fartyg och med en långsiktig plan. Så än är inte dörren stängd.
Det skulle vara till gagn för hela det åländska samhället om Viking Line hittade en ersättare till Rosella. Samtidigt skulle det bli intressant att se hur en sådan nystart påverkade Eckerölinjen. Det väcker också frågor om hur Viking Line ser på sitt innehav i Rederi Ab Eckerö, det får vi återkomma till om det blir verklighet.
Sommaren kommer, som sagt, att medföra utmaningar och det behöver vi förbereda oss på. Vilken påverkan det får på turismen är dock svårt att överskåda i detta läge, men den landbaserade turistnäringen kommer behöva ta ett större ansvar för att serva sommarens turister även när det kommer till hur de tar sig till Åland. I stort kan vi alla ta ett större ansvar och upplysa vänner, släktingar och bekanta om att vara ute i god tid, och inte minst visa på alla olika alternativ som finns att ta sig till Åland.
Förhoppningsvis ser nästa sommar bättre ut när fler trafikerar Åland. Vi hoppas att sommarens utmaningar är av engångskaraktär.
Dessutom tyder mycket på att mer är att vänta. Inte minst talar Gotlandsbolagets köp av Birka samt Finnlines två nya fartyg för det, men framför allt det faktum att det finns en mycket välinarbetad rutt som nu inte trafikeras samt en hög beläggning på befintlig kortrutt. Det bör skapa ett intresse om inte hos Viking Line så hos andra rederier.
Oavsett hur framtiden ter sig så går vi mot en sommar som inte är lik någon annan när det kommer till beläggningen ombord på våra färjor, vilket å andra sidan är positivt för en redan hårt pressad bransch.
Daniel Dahlén