Totalt registrerades förra året 307 nya bilar i landskapet, en nedgång med 12 procent. Personbilarna backade med 13 procent till 260, medan paketbilarna ökade med en till 43.
I ett längre perspektiv har nybilsvolymerna efter finanskrisen 2009 sjunkit gradvis, först från 600 till en nivå kring 450 bilar per år, för att coronaåret 2020 falla under 400 och i fjol närma sig 1990-talets nivåer. Den absoluta botten nåddes 1993, då endast 194 nya bilar registrerades.
– Det har varit två svaga år på grund av corona, inflation, krig och högre räntor. Men jag tror att folk börjar vänja sig vid ränteläget och att handeln tar fart i höst. Vi ger fler offerter och så har bilarna blivit äldre när det varit uppehåll. De som är vana att byta regelbundet kommer nog tillbaka, säger vd Niclas Fagerlund på HåWe-Bil.
Han tillägger att de begagnade bilarna gått bra, men att en ökad nybilsförsäljning gör att utbudet och prutmånen i handeln mellan bilaffärerna växer.
Niclas Fagerlund oroas inte heller så mycket av rapporterna om sjunkande elbilsefterfrågan.
Bild
– Nu när fabrikerna kommit ikapp så växer lagren. Det gör att leveranstiderna blir mera normala och jag är övertygad om att elbilsmarknaden fortsätter att växa.
Gamla favoriter borta
Utvecklingen bland bilmärkena var i fjol oenhetlig. Totalt 23 registrerades märken, varav tre var nya medan fem försvann. Volkswagen var liksom tidigare största märke med totalt 51 bilar varav 38 personbilar. Det innebär dock en nedgång med 31 procent.
Nya tvåan Hyundai ökade med 38 procent till 33 bilar, knappt före trean Kia som nådde 32 bilar, samma som 2022. Toyota var fjärde med 28 bilar (-28%), före Nissan 27 (+35%) och Volvo 19 (+36%). Mercedes tappade volym, medan Suzuki ökade rejält. Längre ned noteras att Ford föll till tionde plats med endast 13 bilar under fjolåret, därav fem personbilar. Även forna storsäljaren Opel, som under hösten fick ny återförsäljare, har haft ett par tunga år och noterade liksom 2022 bara tolv bilar, medan Citroën stannade på tio och Mazda på sju bilar.
Noterbart är att av modellerna i kompaktklassen såldes förra året varken någon VW Golf eller Opel Astra, endast en vardera av Ford Focus, Honda Civic, Peugeot 308 och Toyota Corolla, medan Kia Ceed kom upp i sju exemplar.
I stället är det små och medelstora suvar som dominerar topplistan till 80 procent.
Var tredje ny bil var i fjol en elbil, totalt 91 stycken. Hybriderna minskade något, medan laddhybriderna höll nivån och vardera stod för en sjättedel av volymen. Andelen fyrhjulsdrivna bilar steg till 29 procent.
Laddhybrid importetta
Bland paketbilarna befäste VW sitt grepp om marknaden, med tre av de sex mest sålda modellerna. Totalt registrerades 43 paketbilar, varav 18 eller 42 procent var eldrivna. Dessutom såldes fyra lastbilsregistrerade pickuper. Ny etta blev VW Crafter med fem bilar, före eldrivna ID.Buzz Cargo och Peugeot Expert på fyra, samt Citroën Jumpy, Toyota Proace och VW Transporter alla med tre exemplar. Även samtliga Expert och Jumpy var elbilar.
Importen av begagnade fordon minskade i fjol med tre procent till 1.117, varav 746 från Finland. Personbilsimporten ökade däremot med åtta procent till 748 efter ett uppsving från utlandet, som stod för 236 bilar. Som tidigare domineras importen av VW, Volvo och BMW. Den populäraste importbilen var dock laddhybriden Mitsubishi Outlander med totalt 35 exemplar.