För ett år sedan öppnade Sandis Skuja en bilverkstad i TB-fastigheten vid Strandgatan. Han är nöjd med utvecklingen och firman sysselsätter nu tre personer.
– Jag öppnade egen verkstad hemma i Hammarland 2011 och skruvade på fritiden. Det var ett vanligt enbilsgarage och det innebar begränsningar. Om reservdelarna dröjde så kunde en trasig bil blockera hela verksamheten. När jag började få mera kunder tyckte de att jag borde skaffa något större. Just då hade jag turen att den här lokalen blivit ledig.
Hur har det första året gått?
– Det har varit helt okej, även om det varit en svacka efter nyår, precis som i många andra branscher. När våren kommer blir det mer fart.
Lång erfarenhet
Sandis Skuja kommer från Lettland där han utbildade sig till bilmekaniker. Han berättar att han hållit på med bilar ända sedan han fick körkort och kört folkrace och drifting i Baltikum och Polen.
– På den tiden var det traditionell trimning som gällde. Portat topplock, större ventiler, vassare kamaxel och större förgasare. Ibland lyckades det bättre, ibland sämre.
Han hade eget företag i Lettland, men lågkonjunkturen efter finanskrisen slog hårt.
– Jag kom till Åland 2009 för att förtjäna pengar och plockade äppel på Tjudö vingård. Det skulle bli några månader för att klara krisen, men jag blev kvar. Jag fick jobb på Dans Kaross och motor i Saltvik och sedan jobbade jag i byggbranschen. När jag blev permitterad var det läge att starta eget. Jag skulle aldrig kunna sitta hemma och lyfta bidrag.
Avancerad felsökning
Firmanamnet Turbo Power Systems säger ganska tydligt vad man sysslar med, men inga verkstadsjobb är främmande.
– Vi jobbar med allt, vanlig service, motorreparationer, trimning, vindrutebyten och ljudanläggningar. Om det behövs lagar vi även rost och fixar karosskador eller modifieringar, förklarar Sandis Skuja.
Han betonar att turboteknikens genomslag haft stor betydelse.
– Nu kan man justera och förbättra en motor med hjälp av datorn. Faktum är att behovet av felsökning och att lösa problem med olika avgasreningssystem växer hela tiden. När bilarna blir mera komplicerade krävs det avancerade dataverktyg. Vi har precis fått Autodatas diagnossystem som klarar de nyaste bilarna och Euro 6-normen.
Företaget ska också börja med nyckelprogrammering.
– Det efterfrågas allt mer och kan vara överraskande dyrt om det ska göras utanför Åland.
Tillväxt i sikte
Dagens dieselbilar skapar mycket jobb för verkstäderna.
– Vi har mycket kunder som har problem med partikelfilter, egr-ventiler, adblue-system och katalysatorer. Genom motoroptimering kan man förbättra egenskaperna. Naturligtvis för högre effekt och mer vridmoment, men fokus ligger allt mer på sänkt bränsleförbrukning. I sommar ska vi till Italien på kurs för att få certifikat på den nya programvaran, säger Sandis Skuja.
Han framhåller att de jobbar hårt för att skapa förtroende.
– De flesta nya kunder är sådana som fått rekommendationer av andra kunder. Service och effektivitet är viktigt. Om vi är snabba är kunden nöjd och vi hinner med fler bilar. Men vi håller hårt på att leverera kvalitet. Mitt mål är att växa och bli bäst i branschen, säger han.