Uppsägningarna inom välfärden ökade med 157 procent förra året. Totalt förlorade 2 466 personer sina jobb, och hårdast drabbade är barnskötare och undersköterskor, visar Omställningsfondens kartläggning.
Även om siffrorna för 2024 visar på en kraftig ökning jämfört med föregående år, så följer de en pågående negativ trend. Under 2022 och 2023 har uppsägningarna inom välfärden ökat kontinuerligt.
I topp bland de mest drabbade yrkesgrupperna finns barnskötare, lärare och elevassistenter. Enligt Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, beror de många uppsägningarna på en ansträngd ekonomi.
"Många kommuner och regioner befinner sig i ett fortsatt ekonomiskt ansträngt läge samt drabbas av flera demografiska förändringar, som till exempel minskade barnkullar, som får märkbara konsekvenser för välfärdens medarbetare", säger hon enligt ett pressmeddelande.
Kartläggningen visar även att flera anställningar avslutas på grund av ohälsa, och där toppar undersköterskor listan med 236 personer som blivit av med jobbet.
![Barnskötare tillhör de hårdast drabbade av uppsägningarna. Förra året blev över 600 barnskötare av med jobbet. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250203-valfrdsjobb-25a8bdb5/a001_NormalThumbnail.jpg)