Och anförandet innehöll inga nyheter, det var en checklista över allt han talat om under valrörelsen.
För Goldford var det slående att Trump, liksom tidigare, målade utvecklingen i hemlandet i mörka penseldrag – för att framhålla sig själv som den ende som kan "fixa" problemet.
Han hävdade att det gått utför i USA under Joe Bidens fyra år. Att landet är nedbrutet, fattigt, förödmjukat och inte respekteras i omvärlden – vilket faktiskt inte är sant, säger statsvetaren som länge verkat vid Drake University i Des Moines.
Där fanns inget inspirerande, bara de vanliga Maga (Make America Great Again)-utspelen.
Få spärrar
Fredrik Bergman Evans, jurist och expert på amerikansk rätt, anser också att talet i Kapitolium mest bestod av tidigare kända vallöften.
Det var förvisso en mer disciplinerad Donald Trump som återvände. Men den här typen av tal är inte hans styrka, det är lätt att se att han hellre hållit det utomhus, omgiven av en massa anhängare.
Flera av de åtgärder som Trump presenterade – som nödlägena vid USA:s södra gräns och inom energisektorn – kan komma att bli föremål för juridisk prövning framöver, påpekar Bergman Evans som är utbildad vid Harvard University.
Det är tydlig att Donald Trump tycker att presidenten ska ha väldigt stor makt. Han tar ut svängarna rejält i en tid då han har Republikanerna i ett starkt grepp och partiet har majoriteten i kongressens båda kamrar.
Lägg därtill att Trump under sin förra mandatperiod tillsatte ett stort antal konservativa federala domare.
Trump 2.0 kommer ha ett större handlingsutrymme och de konstitutionella spärrarna, främst domstolarna, kommer sannolikt vara mer generösa mot honom än sist. Men framöver lär hans maktposition klinga av, om två år är det mellanårsval och då brukar den sittande presidentens parti tappa stöd, säger Bergman Evans.
Tuffare för Lincoln?
I anförandet lovade Trump att fajtas för varenda amerikan och sträckte ut handen till svarta och spansktalande väljare. Men talet var i högre grad riktat mot hans kärnväljare som inte sällan är vita, evangelikala kristna, påpekar Dennis Goldford.
I synnerhet pratet om att Gud räddade honom (vid sommarens mordförsök) så att han kunde rädda landet.
Den nye presidenten var också skrytsam, framhöll sin valseger som enorm och sin egen insats i valrörelsen som enastående. Goldford invänder särskilt mot utspelet om att Trumps första presidenttid var tuffare än någon annans.
Jag kan tänka mig att det var värre för Abraham Lincoln som avskaffade slaveriet och verkade under brinnande inbördeskrig. Men för Trump handlar allt om Trump.