Det är en extremt hög press som vi måste kunna hantera, säger han.
Att så snabbt det bara går ta sig in och ta kontroll över gärningsmannen är högsta prioritet.
Varje minut kan liv gå till spillo.
På polisutbildningen i Borås, där Niklas Frostmarker undervisar, avsätts åtta lektionstimmar till hantering av PDV (pågående dödligt våld). Därutöver finns undervisning om insatskonceptet även integrerad i andra delar, som exempelvis taktikutbildningen.
PDV-momentet ligger i slutet av utbildningstiden, eftersom det hör till det svåraste poliser har att hantera. Teori kombineras under utbildningstimmarna med realistiska övningar. Stort fokus läggs också på det mentala.
Du ska ha den mentala inställningen att det är inte om det här sker, utan när.
Inre kontroll
En av teknikerna för att göra studenterna förberedda är visualisering, att de själva i sitt inre får måla upp bilden av hur de befinner sig i en sådan situation. De får också lära sig tekniker för akut stresshantering.
Det är att ta inre kontroll, att jag andas mig lugn om jag känner att jag har gått upp för högt i anspänning och pratar med mina kollegor, så att vi mentalt förbereder oss på vad vi kan mötas av.
En viktig del av att vara förberedd är också att se till att juridiken sitter i ryggmärgen, påpekar han.
— Man ska inte behöva stanna upp och tänka, man ska veta vad man får och inte får göra.
"Rotat i vår natur"
Men är då alla polisstudenter lika väl lämpade för att möta sådana här situationer?
Alla polisstudenter är prövade och uttagna av Plikt- och prövningsverket, så de har de kvalitéerna som vi ser att de ska ha som poliser. Men sedan är allas mentala resa individuell. Det är olika hur långt man har kommit i det här och vilken vilja du själv bygger upp, säger Niklas Frostmarker.
Han konstaterar att det instinktivt tar emot att springa mot det som alla andra springer bort ifrån. Men detta är något som en polis ska vara beredd på varje ny dag på jobbet.
Det ligger djupt rotat i vår natur som poliser att vilja hantera den här typen av extrema händelser och rädda liv. Vem ska annars göra det?