+ Canada Cup 1976
Den första turneringen går till den svenska hockeyhistorien som ögonblicket när vi förstod hur stor Börje Salming var i Toronto. NHL-matcher fanns inte i svenska tv-kanaler och blågula exporter dit var få. Så steg den svenska Torontoikonen in på isen i Maple Leafs Gardens – och jublet ville aldrig ta slut. En blyg Salming stirrade ned i isen medan Torontofansen jublade under spelarpresentationen inför premiären mot USA, svensk seger 5–2.
Tre Kronor missade final efter en ödesdiger förlust mot Finland där en 4–1-ledning till slut blev förlust med 6–8.
Salming blev svensk poängkung med sju poäng (fyra mål + tre assist) på fem matcher.
Final (bäst av tre): Kanada–Tjeckoslovakien 2–0 i matcher.
+ Canada Cup 1981
Höga förväntningar inför – men svenskt fiasko på plats. Det blev bara en svensk seger, 5–0 mot Finland, och näst sista plats i gruppspelet för förbundskapten Anders "Ankan" Parmströms lag. Trots stjärnor som Pelle Lindbergh, Salming, Kent Nilsson och Anders Hedberg.
Hedberg blev svensk poängkung med fyra mål och två assist på fem matcher.
Final (en match): Sovjet–Kanada 8–1.
+ Canada Cup 1984
Tre Kronors enda finalplats hittills och spelare som Hedberg och Kent Nilsson fick revansch för turneringen 1981.
Förbundskapten Leif Boork fick dock kritik när han i den andra finalmatchen mot Kanada, efter förlust i första, skickade in spelare som hittills inte fått någon speltid under devisen "alla ska få vara med".
När Kanada ledde med 6–1 tog han ut och ersatte tredjemålvakten Göte Wälitalo och svenskarna gjorde fyra raka mål, men lyckades inte nå förlängning. Så det blev kanadensisk finalseger i två raka matcher.
Kent Nilsson blev svensk poängkung med elva poäng (3+8).Thomas Steen gjorde flest mål i turneringen med sju fullträffar.
+ Canada Cup 1987
Sverige fick ett reseschema som var rena skandalen och laget åkte fram och tillbaka mellan östra och västra Kanada. Förbundskapten Tommy Sandlin hotade med framtida bojkott och sade: "Den här cupen är det mest osportsliga man kan tänka sig".
Sverige åkte ut mot Sovjet i semifinal och Mikael Andersson blev poängbäst i Blågult med sex poäng (1+5).
Final (bäst av tre) Kanada–Sovjet 2–1 (alla matcher slutade 6–5).
+ Canada Cup 1991
Den femte och sista turneringen under det namnet. Sverige åkte ut i semifinal mot Kanada med 0–4.
En ung Mats Sundin, 20 år gammal, blev poängbäst med sex poäng på sex matcher, två mål och fyra assist.
Final (bäst av tre): Kanada–USA 2–0.
+ World Cup 1996
För första gången spelades turneringen även på europeisk mark med en Europagrupp vid sidan av den nordamerikanska.
Sverige vann Europagruppen, men åkte ut mot Kanada i semifinalen i Philadelphia efter en superrysare (2–3).
I den andra förlängningsperioden hade Johan Garpenlöv ett friläge, men sköt i insidan i stolpen och i stället avgjorde Theo Fleury för Kanada strax efteråt.
Kanadensiska Sportsnet har kallat matchen för "den glömda World Cup-klassikern" och menar att det är en av de bästa landslagsmatcher som spelats.
Mats Sundin blev bäste svenske poängplockare med sju poäng (4+3) på fyra matcher.
Final (bäst av tre): USA–Kanada 2–1 i matcher.
+ World Cup 2004
En svensk fiaskoturnering där de blågula stjärnorna fick lämna Globen till burop.
Ett håglöst och lika chanslöst Sverige fick stryk av Tjeckien i kvartsfinal med 1–6 – och fick aldrig åka över till Nordamerika.
Fredrik Modin hade en kanonturnering och vann turneringens poängliga på åtta poäng (4+4) på fyra matcher. Men hans insats glömdes helt bort efter kvartsfinalfiaskot.
Förbundskapten Hardy Nilsson fick massiv kritik, vägrade avgå, men fick till slut sparken.
Final (en match): Kanada–Finland 3–2.
+ World Cup 2016
Senast det begav sig och flera var kritiska till NHL:s grepp att göra två "hitta på-lag", Europalaget och ett U23-lag från Nordamerika vid sidan av USA, Kanada, Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien.
Sverige åkte ut i semifinal mot Europalaget efter förlängning.
Nicklas Bäckström (2+2) och Erik Karlsson (1+3) gjorde fyra poäng på fyra matcher och blev bästa svenska poänggörare i Toronto.
Final (bäst av tre): Kanada–Europalaget 2–0 i matcher.
![Nicklas Lidström (4), Mats Sundin och Peter Forsberg (21) under World Cup 2004.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250209-fournationshistoria-bb4f035d/a001_NormalThumbnail.jpg)
![Börje Salming tittar ned i isen under den långa, stående ovationen i Toronto.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250209-fournationshistoria-bb4f035d/a002_NormalThumbnail.jpg)
![Pelle Lindbergh.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250209-fournationshistoria-bb4f035d/a003_NormalThumbnail.jpg)
![Johan Garpenlöv med Hannu Virta hängande över sig i World Cup 1996.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250209-fournationshistoria-bb4f035d/a004_NormalThumbnail.jpg)
![Henrik Lundqvist i senaste World Cup.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250209-fournationshistoria-bb4f035d/a005_NormalThumbnail.jpg)