Sedan 2012 är Cecilia Högback lektor i historia och samhällskunskap i Ålands lyceum. Ett arbete hon trivs med.
– Jag insåg redan tidigt att jag skulle bli lärare och nu har jag mitt drömjobb. Under de 20 år jag varit lärare har yrket förändrats.
Det är mycket mer information som sköljer över eleverna i dag och de kan ha svårt att ta ställning till och ifrågasätta allt. Cecilia Högback vill förmedla kunskap och få eleverna att öppna ögonen för vad som händer i världen, och inse att det finns fler sidor i det som sker.
– Jag vill att eleverna ska bli starka och kunna gå sin egen väg i framtiden. Här i skolan förbereds de för vad som sker utanför dessa väggar. Jag vill att de ska ha bra kunskap, bli trygga, medvetna och ifrågasättande vuxna, säger hon.
När fick du veta att du skulle få ett lärarpris?
– Det var i mars som Mats Gyllenberg, Societetens ständige sekreterare, ringde och berättade det.
Finska Vetenskaps-Societetens motivering till priset
Cecilia Högback är lektor i samhällskunskap och historia vid Ålands lyceum. Hon arbetar för demokratiska principer i skolan, betonar jämställdhet och jämlikhet, vilket skapar en lärandemiljö som inte enbart fokuserar på kunskapsförmedling utan också på att stöda personlig och social utveckling. Hon beskrivs som en tydlig, engagerande, lättillgänglig och strukturerad lärare som starkt bryr sig om sina elevers välmående. Cecilia Högback använder sig av olika pedagogiska metoder och kopplar starkt ihop sin undervisning till aktuella samhälleliga händelser och behandlar till exempel kvinnohistoria på ett inspirerande sätt. Hennes engagemang och passion för undervisningen gör klassrummet till ett utrymme där värdefulla värderingar och livskompetens formas.
Finska Vetenskaps-Societeten: Grundades 1838 och är Finlands äldsta vetenskapsakademi och är helt svenskspråkigt i grunden. Akademien har fyra sektioner, den matematisk-fysiska, den biovetenskapliga, den humanistiska och den samhällsvetenskapliga. De delar även ut priser och stipendier samt ordnar seminarier och föredrag. Societeten bidrar till forskningssamfundets kontakter nationellt och internationellt.r
När Cecilia Högback fick höra motiveringen blev hon glatt överraskad.
– Jag tänkte att är det så där jag är? 2
Vad ska du göra med prispengarna?
– Jag tror jag ska bjuda familjen på en resa. De har alltid stöttat mig.
Hundpromenader ger energi
Även Ålands lyceum får en summa pengar som ska användas till att utveckla de ämnen som Cecilia Högback undervisar i.
– Jag vill att så många elever som möjligt ska kunna ha nytta av priset och jag funderar på vad man kan göra så att man får valuta för pengarna.
När Cecilia Högback inte arbetar är det familj, vänner, padel och böcker som gäller.
– Jag är lagledare för ett flicklag i fotboll och det är givande. Att se hur roligt barnen har tillsammans ger också energi.
Vad gör du för att riktigt koppla av?
– För att få ny energi går jag ut med hunden eller så lägger jag mig ner och läser en bok. Det är väldigt avkopplande.
Hur ser du på framtiden som lärare?
– Jag ser fram emot att möta nya elever. Världen förändras och nya frågor dyker upp hela tiden. Eleverna ifrågasätter mer och det är bra. Jag tycker om att bli utmanad och få fundera och ta reda på nya saker.