– Fokus på vad som fungerar och vad man gjorde då är viktigt, säger Jonna Granberg, utbildad nepsy-coach.
Acceptans och att förstå sig själv och att de runtomkring också förstår och accepterar personen.
– Det allra viktigaste är att lära känna sig själv och förstå vad det beror på att man gör eller reagerar som man gör. Det gäller alla oberoende om man är barn, ungdom eller är vuxen, säger Jonna Granberg.
Att utveckla färdigheter och öva på det som inte fungerar, öva socialt samspel och få verktyg att arbeta med är några av de saker som en nepsy-coach hjälper till med.
– Man kan säga att en nepsy-coach är navet i gruppen av föräldrar och andra aktörer runt personen.
Vilka problem kan en nepsy-coach hjälpa till med?
– Det kan vara alla möjliga olika saker. Det är från person till person för trots att flera personer kan ha samma diagnos kan de fungera väldigt olika.
En nepsy-coach använder sig av olika metoder där lösningsfokus, lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik är hörnstenarna.
I Finland finns ett flertal nepsy-coacher men hittills är Jonna Granberg den enda som erbjuder coachning på Åland. Hon utbildade sig vid Helsingfors psykoterapiinstitut.
Varför är det vanligare i Finland?
– Det beror kanske främst på att utbildningen inte funnits på svenska tidigare. Nu vet jag fler som går utbildningen. Det är bra och evidensbaserad metoder.
Lyssna på personen
Jonna Granberg säger att alla med en NPF-problematik via KST och sin handläggare vid AMS kan fråga om det finns möjlighet att få hjälp av en nepsy-coach.
– Naturligtvis går det att boka och betala själv också. I Finland är det välfärdsområdena som ger en betalningsförbindelse och har hand om saken men det finns ju inte här, säger hon.
I Finland har även skolor möjlighet att betala för elever som behöver hjälp och coachning.
Jonna Granberg säger också att en nepsy-coach kan förklara till exempel vad olika diagnoser betyder i praktiken. Oftast används svåra ord som kan vara svåra att förstå.
» Personligt
Namn: Jonna Granberg.
Ålder: 41 år.
Bor: I Vandö, Finström.
Yrke: Leg. socialarbetare med en magisterexamen i socialt arbete, nepsy-coach, egen företagare.
Familj: Maken Kristian, dottern Ebba och sonen Elliot.
Intressen: Psykologi, människor, läsa och skriva, sticka, resa.
– Det kan också göra att personen, föräldrar och lärare som inte förstår begreppen inte kan göra så mycket med det som står i utredningen. Då är det bra att få en förklaring till orden och till varför man fungerar som man gör och känner som man känner. Bara det kan vara en början att ta ett steg i rätt riktning. Att ge individanpassade verktyg för och i samarbete med alla aktörer är viktigt.
Jonna Granberg ser bara positivt på att använda sig av pedagogiken som kan hjälpa alla oberoende av diagnos.
– Ett bra exempel är bildstöd. Det är bra för alla.
En ny värld öppnas
Genom att jobba med de olika utmaningarna och få en förklaring kan det öppnas en helt ny värld för den det berör.
– Det kan bli en lättnad både för personen och för alla runt omkring och på det sättet kan man fortsätta jobba och öva på saker man tycker är svårt som till exempel att strukturera upp sin vardag. Man kan ha haft många misslyckanden i livet och kan känna att man är både lat och dum. Men då gäller det att omstrukturera karaktärsdragen.
Jonna Granberg ger exempel på att om en person känner sig oflexibel kan det i stället betyda att man är väldigt noggrann. Det gäller att se den andra sidan av myntet.
– Vi ser att problematiken ökar och då kan det vara bra att ta kontakt med någon som lyssnar, förstår och som kan reda ut problematiken och hjälpa till att hitta lösningar och verktyg. Jag tycker att vi behöver göra mer för dessa barn och stöda och hjälpa dem utifrån de individuella utmaningarna och se styrkorna.
Jonna Granberg tycker att det är fantastiskt att få vara med och göra verklig skillnad.
– Jag har möjlighet att se hur en människa växer när personen lär känna sig själv och ser lösningar och vågar be om hjälp, säger hon.
NPF
NPF är någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det innebär att hjärnan fungerar annorlunda vilket leder till olika kognitiva svårigheter. I begreppet NPF ryms diagnoserna ADHD, ADD, autismspektrumstörning, språkstörning och Tourettes syndrom.
Nepsy-coach
En nepsy-coach hjälper till med individanpassade, praktiska och lösningsfokuserade metoder i sitt arbete med barn, unga och vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.