Sten-Erik Fagerlund tog studenten vid Ålands lyceum 1959.
– Jag hade flera klasskamrater som alla gått sina egna vägar, som Jerker Örjans, Håkan Kulves, Uffe Grüssner och Folke Wikström för att nämna några.
Vad hade du för yrkesplaner?
– Jag hade då en förkärlek för litteratur och formuleringar. Jag hade ingen tanke på att jag skulle bli lärare. Jag studerade vid Åbo Akademi och tog magisterexamen i litteraturvetenskap och svenska och nordiska språk. Men det första jag studerade i Åbo var klassisk latin, säger Sten-Erik.
Sedan blev det även studier i fornisländska och fornsvenska bland annat.
Under sin studietid vid Åbo Akademi kom han även att vikariera vid Ålands folkhögskola.
– De tog in vikarier för Jan-Erik Eriksson som var rektor där då han skulle sitta i landstinget. Jag hade förmånen att komma som vikarie dit i två olika omgångar, säger Sten-Erik.
Rektor för folkhögskolan
Efter studierna började Sten-Erik arbeta vid Jyväskylä universitet, i ett nästan helt finskspråkigt område i Finland. Han trivdes bra på sin arbetsplats och även som ambassadör för det svenska språket.
– Men då jag såg att de sökte en rektor till Ålands folkhögskola, när Jan-Erik Eriksson skulle gå i pension, bestämde jag mig för att söka tjänsten.
Trots att Sten-Erik trivdes bra i Jyväskylä klappade hans hjärta mer för hembygden, så valet var lätt.
– Jag fick tjänsten 1968 men tillträdde först ett år senare. Jag hade nämligen fått ett stipendium till Lunds universitet. Under det året vikarierade Stig Dreijer mig.
1969 tillträdde han tjänsten och sedan arbetade Sten-Erik som rektor fram till 2005, då han gick i pension. Han kom snabbt in i folkhögskolevärlden tack vare Bernhard och Maj-Lis Wennström, vilket Sten-Erik uppskattade.
– Under min tid som rektor var jag tjänstledig och arbetade vid Nordens folkliga akademi i Kungälv med bland annat utveckling. Samtidigt var jag sekreterare i Nordiska folkhögskolerådet. Jag besökte många folkhögskolor runt om i Norden.
Besöken till folkhögskolor blev så många att då barnen var små vägrade de till sist att komma med.
– Jag hade både min hustru Siv och barnen Niklas och Matias med mig under de tre åren i Sverige.
Under de år Sten-Erik arbetade vid folkhögskolan förändrades verksamheten. Folkhögskolan blev treårig, fick nya linjer, varav konst- och hantverkslinjen fortfarande är bärande.
– Ur konstlinjen uppstod en särskild fotolinje, som utvecklats av en annan tidig elev, Andy Horner, som också blev folkhögskolelärare och ålänning och som fortfarande är verksam där.
Erik Jans i Näfsby
I början av 1970-talet var Bodil Ehn elev vid skolan. Sten-Erik medverkade till att hon efter åren på skolan, fortsatte på Nordiska folkhögskolan i Kungälv och sen utbildade sig till dramapedagog.
– Så värvade jag henne som lärare till Ålands folkhögskola, där hon, som jag, blev ett helt liv.
Har du någon kontakt till folkhögskolan i dag?
– Jag deltar i elevförbundsmöten, julluncher, skolavslutningar och jag har med diabilder skildrat skolans historia några gånger och jag har förstås kontakt med skolans rektor och lärare.
Sten-Erik har även kontakt med en del av sina tidigaste elever och de flesta som gått i folkhögskolan känner han igen ännu.
Efter Sten-Erik och hans hustru Sivs pensionering, fick paret ett nytt hem i Sivs barndomshem Erik Jans i Näfsby. – Vi bor i ett hus från mitten av 1800-talet, som vi försökt bevara i så ursprungligt skick som möjligt. På gårdstunet finns också en lillstuga och ett härbre, som vi också tagit vara på. Här finns rum för barn och barnbarn då de kommer för att hälsa på, säger Sten-Erik.
På tunet vid Erik Jans trivs han som bäst. Just nu när det börjar grönska tillbringar han gärna sin tid ute.
Men om du inte pysslar med husen vad gör du då?
– Jag umgås med vänner, besöker barn och barnbarn runt om i världen. Men det kan vi inte göra nu i dessa coronatider. Men jag har hittat tillbaka till böckernas värld och återupptagit kontakten med några författare som jag läst tidigare. Nu läser jag för att jag tycker att det är intressant och inte för arbetets skull, säger han.
Sten-Erik hade också tänkt sjösätta sin segelbåt nu till sommaren. Den har stått ett antal år på land.
– Jag hade tänkt hålla seglarskola med våra barnbarn. Nu får det anstå till ett annat år, säger han.
» Födelsedag 80 år
Sten-Erik Fagerlund
Namn: Sten-Erik Bertel Fagerlund.
Född: Den 7 maj 1940 i Mariehamn.
Bor: I Näfsby, Hammarland.
Yrke: Pensionerad rektor.
Familj: Frun Siv, sönerna Niklas och Matias med familjer i vilka ingår tre barnbarn. Sivs dotter Lillemor med familj i vilken ingår två barnbarn.
Intressen: Idrott, segling, gamla kåkar, läsa, nordiska språk.
Firar: Det blir inget firande nu.
Nina Eriksson