Mariehamns stads tjänstemän och politiker anser att Eat Ab/Mikael Anderssons avtalsbrott är så allvarliga att straffet om 250 - 300.000 euro anses vara helt skäligt. Detta belopp är enbart direkta kostnader som Eat betalat för tillbyggnaden (kvitton finns) så den totala förlusten för Eat Ab är i princip dubbelt större i praktiken.
Myntet brukar alltid ha två sidor så jag har frågat Mariehamns stads finanschef Peter Carlsson om hur staden har bokfört tillbyggnaden år 2007 - 2008. Här mina fyra frågor och så finanschefens svar:
1. På vilket sätt har tillbyggnaden bokförts och till vilket belopp i stadens bokföring?
Svar: Tillbyggnaden har inte bokförts alls i stadens bokföring, men däremot kommer en notering finnas med i 2015 års boksluts ”Övriga ansvar” där det framgår att; Efter hävning av hyresavtalet med Eat Mariehamn Ab har företaget krävt staden på ersättning med 270.000 – 300.000 euro. Staden har meddelat att man anser att kravet är obefogat men att man har en vilja att medverka till en lösning.
2. Planmässiga avskrivningar för nämnda fastighet?
Svar: En ekonomibyggnad (som exempelvis torgkiosken är) skriver vi planmässigt av på 20 år.
3. Har stadens revisorer påpekat något angående denna investering under tidsperioden 2007 - 2015?
Svar: Nej, revisorerna har inte påpekat något om detta!
4. På vilket sätt tänker ni bokföra vinsten av fastigheten i och med att staden inte tänker betala nämnda investering?
Svar: Eftersom frågan ännu inte är klar så har jag tyvärr inget svar på frågan i dagsläget. Generellt bygger våra anläggningstillgångars värde på vilka anskaffningsutgifter vi haft. Sätts ett bokföringsvärde till 0 så är det först vid eventuell försäljning som någon vinst kan bli aktuell att redovisa.
I avtalet mellan Mariehamns stad och Eat Ab står det i punkten 15.1 bland annat följande: "Resultatet av tillbyggnadsarbetet blir omedelbart hyresvärdens egendom”. Uppskattningen av kostnaden för tillbyggnaden är vid tidpunkten för uppgörandet av avtalet 230.000 euro (finns antecknat i avtalet = godkänt av staden) men har senare justerats uppåt av stadens styrelse med 20.000 euro (finns protokoll). Alltså godkända ekonomiska antagen/ansvar om 250.000 euro har helt lämnats utanför stadens bokföring? Att lämna ett sådant belopp dvs fast egendom utanför bokföringen är ett allvarligt bokföringsbrott som till och med kan ge fängelsestraff. Tillbyggnaden borde såklart ha bokförts hos Mariehamns stad (år 2007/2008) enligt följande: Ekonomibyggnader 250.000 euro (debet) och långfristig skuld Eat Ab 250.000 euro (kredit).
Stadens revisorer har inte reagerat överhuvudtaget trots att beloppen om tillbyggnaden finns i avtal och protokoll? Tillbyggnaden är ju även sådan att den syns i stadsbilden så varje medborgare i staden har märkt den. Stadens revisorer har uppenbarligen inte reagerat så frågan kanske borde lyda att när och för vad reagerar de i sin granskning av stadens räkenskaper?
Avskrivningar har också blivit ogjorda under 8 - 9 år så hur mycket annat blir ogjort/obokfört i stadens räkenskaper? Staden har vilselett sina medborgare med att underlåta att berätta om att man ingått en ekonomisk förbindelse om minst 250.000 euro åren 2007/2008.
Kan det vara så att någon tjänsteman/politiker har upptäckt detta och sagt att dethär håller inte men hur kan vi komma oss ur dethär med hedern i behåll?
Krister A. Martell
Redovisningskonsult
Mariehamns stads finanschef Peter Carlsson svarar:
Så länge staden inte investerar i egen regi så får vi inte redovisa några egna bokförda utgifter, än mindre skriva av något. I samband med bokslutets revision för 2015 godkändes ansvarsnoten "Efter hävning av hyresavtalet med Eat Mariehamn Ab har företaget krävt staden på ersättning med 270.000 – 300.000 euro. Staden har meddelat att man anser att kravet är obefogat men att man har en vilja att medverka till en lösning."
Anita Janitzek