Detta skedde till exempel i Föglö, Lumparland och Finström. Förebilden till spelmanslagen kom troligen från Sverige där radion sände de första folkmusikprogrammen 1948. I Sverige hade det första spelmansförbundet, Sörmlands spelmansförbund, bildats redan 1925.
I Ålands spelmansgille, som blev en helåländsk angelägenhet, fanns flera färgstarka fiolspelmän. I den första interrimsstyrelsen ingick bland andra Ragnar Boman, Julius Clemes och Gösta Bryggman. Dessa tre män finns med på Carl-Eric Södergårdhs fotografi. Det är oklart under vilket tillfälle det är taget – men det torde vara från 1950-talet.
Till en början var spelmansgillet väldigt mansdominerat, men under årens lopp har kvinnorna kommit på bred front inom folkmusiken. Under 1960-talet upplevde spelmansmusiken ett minskat intresse och antalet spelmän sjönk, men på 1970-talet skedde ett uppsving. Intresset för folkmusiken lever fortfarande och i dag är inte Ålands spelmansgille den enda samlande gruppen, utan det spelas i många olika konstellationer där kvinnorna numera är välrepresenterade.
Dock verkar inte folkmusiken ha särskilt hög status bland kulturetablissemanget. På den första kulturgalan lyste folkmusiken med sin frånvaro och i skissen till kulturstrategi som för en tid sedan skickades på remiss till kulturfolk runtom på Åland fanns heller ingenting om folkmusikens betydelse.
Kjell Ekström