”Axis Mundi”, världens axel, är ett religionsfilosofiskt begrepp som beskriver förbindelselänken mellan himmel och jord, mellan det transcendenta och det mänskliga.
– I alla kulturer har människor funderat över meningen med livet och döden och föreställt sig förbindelser mellan de olika världarna, säger Marcus Boman.
Som exempel nämner han det fornnordiska trädet Yggdrasil med rötterna försänkta i underjorden, vars grenar når hela vägen upp till gudarnas hem. Inuiternas schamaner vände sig mot polstjärnan och de tibetanska munkarna berget Kailash. Människan har byggt egna platser för kopplingen mellan det mänskliga och gudomliga, som Egyptens pyramider eller de kristna katedralerna.
Iskristallernas rikedom
Men dessa speciella dörrar och passager för inre sökande går även att finna i betydligt mindre skala för den som letar. Marcus Boman har vänt sitt kameraobjektiv mot iskristaller och hittat bildvärldar som hisnar. Här finns galaxer, djuphavsscener, bakteriekolonier och nervsystem. Om man vill går det att se en genomlyst bröstkorg med ryggraden som central pelare, eller är det en fjäril?
– Jag vill ju att betraktaren själv ska fylla bilderna med innehåll. Jag har så klart mina tolkningar, men alla har sina egna.
Likheterna och de öppna tolkningsmöjligheterna pekar på hur nära allt hör samman.
”Likheterna vare sig vi tittar ur makro- eller mikroperspektiv är slående och visar hur hela universum är en organisk, levande och helig helhet som likt ett kalejdoskop, i det oändliga återspeglar sig själv”, som han beskriver det i utställningstexten.
Som en fuga
Fotografierna är manipulerade i så grad att färger har förstärkts eller inverterats. Några av motiven, som exempelvis den eventuella bröstkorgen, är spegelvänd.
– Men jag har inte lagt till eller tagit bort något. Det här är isens naturliga mönster.
Bilderna hör ihop. Helheten är viktigare än de enskilda delarna, förklarar han.
Bildsviten är komponerad från vänster till höger, som en fuga av Bach, förklarar han. Han inleder med ett blått tema till vänster som vänds och vrids på mot centerpartiets spegelvända och delvis inverterade bilder till avslutningens helt inverterade foton i brunaktiga nyanser.
– Till de flesta bilderna hör en dikt som inspirerat nig. Tanken är att de skrivna orden ska bromsa in upplevelsen och uppmuntra till egen begrundan.
Skaparflödet
Han hoppas bilderna ska inspirera till nya tankar och upplevelser hos betraktarna.
– Själv har jag redan haft mina bästa upplevelser under arbetsprocessen. Skaparflödet är också en del av flödet längs med världens axel.
Utställningen har vernissage i kväll klockan 17 och visas sedan till den 12 januari. Därefter vandrar den så småningom ut i världen. Marcus Boman har fått en inbjudan att ställa ut ett urval av bilderna i Venedig och Barcelona i höst.
» Ny utställning Jomala bibliotek
”Axis Mundi – där världarna möts”
Av: Marcus Boman.
Vad: Fotografier.
Var: Jomala bibliotek.
Visas: Den 14 december till den 12 januari.
Vernissage: Den 12 december klockan 17–19.