Varje år föds omkring 50 kalvar på Bolstaholm, och de namnges sedan efter ett visst tema. Förra året skuttade ystra kalvar med skådespelarnamn som Rolf Lassgård och Kjell Bergqvist runt på gården, 2020 var det blomnamn som Vitsippa och Blåsippa som gällde.
Den här gången ter sig valet av tema ganska självklart.
– I år är det hundra år sedan Henriks farfar köpte Bolstaholm och det sammanfaller också med Åland 100, så vi har valt namntemat historiskt viktiga ålänningar. Allmänheten brukar hjälpa till med namnen och vi har fått in jättefina förslag, säger Ann Sundberg.
Årets kalvar – hittills har 30 fötts – bär således namn som Hilda (Hongell), Julius (Sundblom), Fanny (Sundström), Carl (Björkman), Borghill (Lindholm), Micke (Björklund), Anders (Wiklöf), Viveka (Eriksson) och Karin (Persdotter).
Ett undantag görs från temat. Ko-rolla, som fick sitt namn under ett år med biltema, har nämligen fått en kalv med namnet Ko-rona.
Dräktiga 9 månader
Vid det årliga kosläppet den 1 maj släpps korna ut i två grupper, och i vardera grupp finns en tjur.
– De första kalvarna kommer nio månader senare, säger Henrik Sundberg.
Kalvningarna inleds i februari, och på det följer bråda tider för Henrik Sundberg som tittar till de dräktiga korna och nyfödda kalvarna minst sex gånger om dagen.
Oftast kommer kalven ut med frambenen först, och vanligen går det också ganska snabbt och smidigt, säger Henrik Sundberg.
– Det mesta har flutit på i år men lite komplikationer är det alltid. Vid tvillingfödslar kan det hända att man måste hjälpa till.
Hittills har det bara varit en tvillingfödsel, som mest brukar antalet landa på fyra stycken. De första dagarna har kalven och kon en egen box, så att de kan knyta an och diandet kan komma igång i lugn och ro.
– Kalvarna är helt otroliga, efter en kvart brukar de stå på benen och hittar spenen, säger Henrik Sundberg.
Två tjurar
Hans pappa Götrik Sundberg började med avel på charloisrasen 1968, och den traditionen finns alltså kvar på gården. Kalvarna vägs totalt tre gånger från de föds tills de fyller ett år.
– Har de vuxit mycket, ser allmänt ser fina ut och har ett bra lynne vill vi avla på dem, säger Henrik Sundberg.
– Men avelstjurar köper vi in, annars skulle det bli inavel, säger Ann Sundberg.
När det är dags att ta en bild är tjuren Otis på lekhumör, och försöker buffa till Henrik Sundberg. Otis är pappa till en stor del av kalvarna som nu en efter en föds på Bolstaholm.
– Han väger runt 1.400 kilo, men förstår inte att det gör ont om han trampar en på tårna.