”Till den ärade allmänheten meddelas härmed, att undertecknad öppnat en elektrisk verkstad i gården Strandgatan 21 under namnet Dynamo”. Så skrev grundaren Anton Kalmer i en annons i Ålandstidningen den 11 januari 1944. Till en början reparerade Anton Kalmer båtmagneter åt ålänningarna och i dag är Kalmers, som företaget döptes om till efter några år, ett av Ålands äldsta familjeföretag.
Sedan starten har också en hel del hänt och när Stefan Kalmer, som själv vaggades in i familjeföretaget på 1950-talet, blickar tillbaka inför 80-årsjubileet dyker många minnen upp. Ett sådant är när Anton den 17 december 1963 satte upp en piratsändare på vattentornet i Mariehamn och gav ålänningarna perfekt tv-bild från Sverige.
– I Finland påstod man att det inte var möjligt men han bevisade att det gick. Så julhelgen 1963 kunde ålänningarna för första gången se Kalle Anka på tv, säger Stefan Kalmer.
1964 blev det dock ett väldans liv efter att Anton Kalmer själv informerat rundradion i Finland om sitt tilltag. 24 dagar efter att piratsändaren sattes upp plomberades den av Kommunikationsministeriet och Anton Kalmer blev känd i både finsk och svensk media som ”Pirat-Anton”.
Flera butiker
Också för företagets del blev 50- och 60-talet händelserika. I slutet av 40-talet öppnade Kalmers sina första butik i Öhbergska backen, platsen för nuvarande ämbetshuset, och därefter följde flera flyttar och nyöppningar. Som mest hade företaget verksamhet i fyra fastigheter. Mittpunkt blev Kalmershuset på Ålandsvägen där Stefan Kalmer själv växte upp på övervåningen. Även Maria Svenblad, barnbarn till Anton Kalmer och i dag vice vd, minns hur hon var hemma hos mormor Glory när hon var liten.
1983 flyttades verksamheten ut till fastigheten i Norrböle där man än i dag håller till. Syftet var att samla alla de olika verksamheter som Anton Kalmer fram tills då hade startat upp under samma tak.
– Det var nästan som att flytta ut i skogen på den tiden, säger Maria Svenblad som dock själv började jobba i familjeföretaget först 2007.
Många resultatenheter
Vid det här laget hade en Anton Kalmer som gillade att ha många bollar i luften byggt upp en bredd i verksamheten. Allt från bil- och båtförsäljning till hemelektronik, vitvaror, verkstad och elinstallationer. Båtförsäljningen kom i gång efter att Anton Kalmer på 1960-talet besökte Norge och kom i kontakt med tillverkaren Askeladden som Kalmers senare blev återförsäljare för i hela Finland.
– När han kom tillbaka till Åland och berättade att man skulle börja sälja båtar höll den dåvarande ekonomichefen på att säga upp sig, säger Stefan Kalmer med ett skratt.
Som mest hade Kalmers i början av 1980-talet 60-70 anställda och verksamheten delades upp i sex olika resultatenheter: Båt, radio&tv och vitvaror, mobiltelefoner och elektronikverkstad, butiken i Zeipels, elinstallationer samt verkstad.
Med åren som som gått har verksamheten sedan dess smalnat av. Utvecklingen har gjort att varje område krävt mer kunskap, och det var också därför som man mot slutet av 2000-talets första decennium började söka efter ett franchisesamarbete.
– 2008 öppnade Elgiganten och det var en stor omställning för oss som också visade sig vara väldigt lyckad, säger Stefan Kalmer.
Tagna på sängen
När Elgiganten skulle öppna var representanter från det svenska huvudkontoret på plats på Åland.
– Vi satt här på kontoret och gjorde upp planer om hur många tv-apparater vi behövde till öppningen. ”Tio” sa jag, och så svarade svenskarna på andra sidan bordet ”va, nej 110 ska ni ha”. Sedan sålde allt slut på en och en halv timme. Vi blev lite tagna på sängen då.
Det franchisesamarbete som inleddes med Mekonomen 2012 var mera slumpartat.
– Jag råkade läsa en artikel i Dagens Industri om att Mekonomen hade köpt upp ett bolag som sysslade med marina reservdelar och slängde iväg ett mejl till chefen för Mekonomen. En halvtimme senare ringde deras etableringsdirektör och på den vägen var det.
Fasades ut
Trots de stora franchisebutikerna fanns en del av Kalmers gamla verksamhet kvar men sedan några år tillbaka äger bolaget egentligen bara fastigheten. Elgiganten, och Mekonomen drivs i varsitt dotterbolag.
– Vi hade kvar båtförsäljningen, elinstallationerna och verkstaden ett tag men i takt med att Elgiganten och Mekonomen behövt mer utrymme har det blivit naturligt att fasa ut det andra, säger Maria Svenblad.
I dag är man drygt 20 anställda och Per-Åke ”Perra” Eriksson som tillträdde som vd när Stefan Kalmer gick i pension 2015 poängterar att man är just franchisetagare.
– De pengar som vi tjänar stannar på Åland.
Stefan Kalmer finns fortfarande i dag kvar i styrelsen och trots att han gick i pension för snart tio år sedan springer han ännu en hel del på kontoret.
– Tiderna förändras och företaget har följt med utvecklingen. Det är inte avgörande för mig huruvida Kalmers som bolag har någon egen verksamhet kvar, men det känns alltid bra när jag promenerar in och ser de gamla skyltarna.