Banker är enligt en EU-förordning skyldiga att rapportera ingångna derivatkontrakt till transaktionsregistren. Syftet med det är att öka öppenheten och minska riskerna på derivatmarknaden, och via registren har också Finansinspektionen och andra myndigheter centraliserad tillgång till uppgifterna.
Men i februari förra året upptäckte Finansinspektionen enligt ett pressmeddelande att såväl antalet som det sammanlagda nominella värdet av de derivatkontrakt som för Ålandsbankens del hade rapporterats till transaktionsregistren var misstänkt litet i förhållande till bankens affärsverksamhet.
Har korrigerat
Finansinspektionen berättar att det av bankens redogörelser framgår att banken varit av uppfattningen att derivatkontrakten hade rapporterats på rätt sätt – och det genom den clearingagent man anlitat sedan 2016. Men så var alltså inte fallet med bankens samtliga derivatkontrakt.
”Bristerna korrigerades när banken blev medveten om dem” skriver Ålandsbankens vd och koncernchef Peter Wiklöf i ett pressmeddelande.
Finansinspektionen skriver i sitt beslut att det är bankens ansvar att säkerställa att uppgifterna rapporteras i enlighet med gällande regelverk, och ålägger banken att betala en ordningsavgift till staten. Banken har möjlighet att överklaga beslutet hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Enligt Peter Wiklöf har bristerna i rapporteringen inte påverkat bankens kunder.