Rörelserna på finansmarknaden har varit stora efter Donald Trumps valseger. Lars Söderfjell menar att aktiemarknadens och dollarns positiva utveckling, tillsammans med stigande långa räntor, är typiska reaktioner på en republikansk valseger och löften om finansiella stimulanser.
– Stimulanser och bättre tillväxt i USA är bra för hela världsekonomin, men sedan är frågan hur mycket handeln påverkas av nya hinder och tullmurar som Donald Trump också gick till val på, säger Lars Söderfjell.
Han nämner att Donald Trump i sin retorik pratat om universella importtullar på tio procent.
– Breda och svepande tullar mot EU vore värsta tänkbara scenario men jag tror inte att det går så långt. Det har ändå inte varit särskilt konkreta förslag, så det återstår att se vad effekterna blir när det konkretiseras.
Tydligt valresultat
De stora indexen i USA steg med flera procent under förra veckans andra halva som en reaktion på valresultatet.
– Oavsett vad man tycker om Donald Trump så är det bra för marknaden att det blev ett tydligt valresultat. Det är den stora orsaken till att börsen tog ett glädjeskutt. Det värsta utfallet hade varit ett oklart resultat med omräkningar och juridiska processer, säger Lars Söderfjell.
Finansbranschen, som förväntas gynnas av republikanska politiska åtgärder som avregleringar, lägre skatter och tullar, tog emot valresultatet bäst.
– Traditionellt räntekänsliga branscher, som fastigheter, gick lite svagare.
Lite betydelse
De mer osäkra reaktionerna på de europeiska börserna beror enligt Lars Söderfjell fortsättningsvis på de potentiella riskerna för nya handelshinder och tullmurar.
– Marknaderna har delvis börjat prissätta och diskontera den aktuella situationen, men jag förväntar mig en volatil period innan marknaderna får mer klarhet kring vilken politik som konkretiseras.
Hur ska man tänka kring sitt sparande?
– Rent generellt är det svårt att positionera sig när man inte vet vad som väntar, men långsiktigt tror jag inte det har särskilt stor betydelse. En viktig skillnad nu jämfört med 2016 är att alla, både investerare och företag, den här gången är förberedda. Det här valresultatet kom inte som en fullständig chock. Jag tror alla större företag som kan komma att påverkas av eventuella tullar har ganska långt utvecklade planer på hur man ska hantera det.
Positiva utsikter
Lars Söderfjell säger att utsikten om bättre tillväxt under 2025 är ett bra skäl för att äga aktier.
– Det man behöver hålla koll på är om räntorna fortsätter stiga som en reaktion på att Donald Trump förväntas spendera ganska mycket, men jag ser ganska positivt på kommande tre till sex månader. Vi försöker exponera oss mot USA med fokus på traditionellt konjunkturkänsliga branscher, som industri, verkstad och detaljhandel och möjligen också på banksidan. De mer konjunkturstabila branscherna kanske inte går ner men de hamnar sannolikt i bakvattnet när vi går in i en period med förväntningar om ökade stimulanser.