På ett bord i Trädgårdsföreningen Mullvadens kolonilottsområde vid Espholmsvägen i Mariehamn står ett fat med knäcke bakat på barkmjöl. Brödet är toppat med ramslöksolja, åländsk ost och en garnering bestående av maskrosblommor och kajp- och skogslök. I några koppar finns te som projektkoordinatorn Joel Lindholm bryggt på örter.
Det årligt återkommande evenemanget Åland grönskar handlar om just det här – att mitt i den kanske vackraste tiden på året locka ut ålänningar och turister till gårdar och besöksmål runt om i landskapet.
– Läran om livet på landet och att lyfta åländska produkter har alltid varit vårt syfte, säger Ida Segerström-Wester, verksamhetsledare för föreningen Skördefestens vänner.
Åland grönskar, som i helgen anordnas för sjätte gången, har flera nya besöksplatser på gång. På listan finns 14 utflyktsmål som håller öppet både lördag och söndag. I fjol var Amanda Eriksson och John Strandvall på gården Syrenbacken i Postad, Hammarland med för första gången, och även i år håller de gården öppen.
Både Syrenbacken och Nygårds skogsgrisar i Mångstekta, Sund hör till de utflyktsmål som har en hel del djur – vilket inte minst brukar gå hem hos yngre besökare.
Sommarkafé
Utöver detta är 22 ”plåpp åpp”-platser anmälda, alla med varierande öppettider. En av nyheterna i den här kategorin är Koski Ranch i Hulta, Sund. Här finns Henna-Mari Koskis frö till det som ska bli en åländsk Western Ranch, berättar Ida Segerström-Wester.
En annan ny programpunkt är Villa Blomsterängen i Torp, Hammarland.
– Linda Bergstrand visar upp en del av hur det är att leva på landet. Det är en väldigt liten gård, med får och självhushållningsodling och så är det premiär för hennes sommarkafé, säger Joel Lindholm.
Även Trädgårdsföreningen Mullvaden gör sig just nu redo för att ta emot besökare. Ordförande Susanne Granholm konstaterar att våren varit sen och att det finns medlemmar som ännu inte kommit i gång på sina lotter. Andra har hunnit längre och flera av landen är täckta med skyddande fiberduk.
– Det är sådant kolonilottslivet är, man måste leva efter väderleken.
Föreningen, som i år fyller 30 år, arrenderar ut 135 lotter till företrädelsevis mariehamnare. Några av lotterna är lediga, och för intresserade finns det alltså en chans att kolla in området på lördag. Det blir också kaffe- och bakverksförsäljning.
– Det bästa med att ha kolonilott här är lugnet. Har man några bekymmer far man hit och gräver lite i jorden och sedan är de borta – det är helt enkelt terapi att hålla på med trädgårdsarbete, säger Susanne Granholm.
Ålands trädgårdsförening håller plant- och sticklingsmarknad utanför Feja i Möckelö, Jomala medan Vårdös marthor öppnar upp Seffers hembygdsgård i Lövö, Vårdö. Där kan besökarna passa på att få en guidning i gårdens historia eller bunkra upp med åländskt mathantverk.
Olika safaris
Nio av Ålands Trädgårdshalls odlare ordnar dessutom guidade turer på sina gårdar. Turerna måste bokas på förhand via Åland grönskars hemsida.
– Det är begränsat antal platser och några av dem är redan fullbokade så det gäller att vara snabb om man vill ha någon av de sista platserna, säger Ida Segerström-Wester.
Årets utvalda grönsak är sparris – man kan till exempel på flera ställen äta sparrisinspirerade rätter eller laga sparrisomelett med Harriet Strandvik i Varubodens Godbybutik. 25 procent av den inhemska sparrisproduktionen finns på Åland, berättar arrangörerna.
En annan inofficiell röd tråd finns. Flera besöksmål har nämligen olika varianter av safaris bland sina programpunkter.
– Vi har alla möjliga sorters safari: Ådsafari, viltsafari, grissafari, äppelblomssafari och vårbrukssafari, säger Ida Segerström-Wester.
Många gårdar har just nu fullt upp med vårbruket, men arrangörerna säger att det inte har varit särskilt svårt att få in anmälningar. Några har fallit bort, men lika många kommit till.
Åland grönskar brukar ha mellan 3.000-4.000 besökare.
– I fjol hade vi färre besökare men rekord i antal besök på de olika gårdarna. Många besökte flera gårdar per person, vilket är roligt, säger Joel Lindholm.