Inne i Rosteriverket bredvid Stalldalens pensionat öppnar Mathias Falander en ventil och nyrostade kaffebönor rinner ned i en gryta för att svalna under omrörning.
Under 14 minuter har de etiopiska arabicabönorna rostats inne i en roterande trumma, i en temperatur på 180 grader. Man kan följa temperaturkurvan på en datorskärm.
De färdigrostade bönorna har små sprickor i skalet. Man talar om ”first and second crack” i kafferostande, vilket ungefär betyder första och andra poppandet.
– Vill man ha espresso och mörkrostat väntar man in second crack, säger Mathias Falander som driver kafferosteriet tillsammans med Daniel Blomster.
Som vindruvor
Precis som olika vindruvor har olika smakegenskaper beroende var de odlats, skiljer sig smaken mellan olika kaffebönor.
– När vi köper in nya bönor provrostar vi tills vi hittat just den bönans rätta temperatur, säger Daniel Blomster.
De båda kaffeälskarna har Rosteriverket som en sidoverksamhet.
– Vi startade i samband med Skördefesten förra året. Ännu så länge är allt i liten skala. Vi producerar bara nio påsar i timmen. Men vi får se hur det går.
Just nu säljer de två olika rostningar; en ljusrostad kallad ”Ynkrygg” och en mellanrostad kallad ”Vankelmodig”.
På gården Syrénbacken i Hammarland bjuds på lite av varje.
– Det känns jätteroligt att så många hittat hit trots vädret, säger Amanda Eriksson och får medhåll från John Strandvall som hon äger gården tillsammans med. Det är första gången de deltar i en sådan här öppen gård-aktivitet.
– Vi har startat ett gårdskafé som vi ska försöka ha öppet under vissa dagar i sommar. Och vi har inrättat ett gårdsmuseum.
Gårdsmuseum
Loftet ovanför kaféet är fyllt med gamla redskap och apparater som exempelvis en cylinderformad tvättmaskin i trä. Alla föremål är omsorgsfullt märkta med etiketter som förklarar vad det är och hur de användes.
– Jag gick i gång på det för jag tycker sådant där är jätteintressant, säger Amanda Eriksson.
På gården driver de annars ett litet jordbruk och har hästar.
– Längre fram kanske vi säljer egna odlade produkter, säger John Strandvall.
Ute i trädgården och inne i uthusen finns blommor, konsthantverk och hemlagade marmelader att köpa.